Selectie Muziek

Giustino

De Nederlandse première van Vivaldi's opera Giustino (1724) wordt 8 okt 20u15 in de Rotterdamse Doelen gegeven door Il Complesso Barocco en een aantal solisten o.l.v. Alan Curtis. Het verhaal gaat over een boer Giustino (gebaseerd op de Byzantijnse keizer Justinianus), die aan het slot van adellijke afkomst blijkt.

Zimmermann/Pace

De violist Frank Peter Zimmermann en de pianist Enrico Pace geven 9 okt 20u15 een recital in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg met de Partita BWV 1001 van Bach en vioolsonates van Schumann, Janácek en Beethoven.

Sjostakovitsj

Het rietkwintet Calefax speelt een avondvullende bewerking van Sjostakovitsj' Preludes en fuga's op. 87 door Eduard Wesly. 11 okt 20u30 Waalse Kerk Amsterdam.

Michael Chance

De countertenoren Michael Chance en Sytse Buwalda maken een tournee met het Brisk Recorder Quartet Amsterdam, luitist Fred Jacobs en gambiste Naomi Hischfeld. Op het programma van The Tears of the Muses staat muziek van Byrd, Blow, Tallis, Holborne en Purcell. 10 okt 20u15 De Doelen Rotterdam; 11 okt 20u15 Oosterpoort Groningen; 12 okt 20u30 Concertzaal Tilburg; 14 okt 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 15 okt 20u15 Musis Sacrum Arnhem.

Polo de Haas

De pianist Polo de Haas speelt 6 okt in de AGA-zaal van de Amsterdamse Beurs van Berlage muziek van Clementi, Bach en Chopin. Verder improviseert hij op geëxposeerde schilderijen, aquarellen en installaties, terwijl gast Helmert Woudenberg verhalen zal vertellen.

Nimbus & David Liebman

Het kwintet Nimbus, onder de tweekoppige leiding van jonge hond Wolfert Brederode en oude rot Eric Ineke, verkent al vier jaar het niemandsland van de vrije improvisatie. Voor het optreden op 5 oktober in het Tilburgse Paradox is ook saxofoonidool David Liebman van de partij.

Quadrant

Bassist Eric van der Westen kan met recht een van Nederlands meest productieve bassisten genoemd worden. Op 5 oktober presenteert hij in het Amsterdamse BIMhuis al weer de zesde cd van zijn band Quadrant, getiteld Rush Hour.

Rokia Traoré

De Malinese zangeres Rokia Traoré heeft al menig recensent in extase gebracht met haar combinatie van oeroude woestijnblues, zwart-Afrikaanse ritmes en westerse pop. Op 6 oktober doet zij een poging het Nederlandse publiek te betoveren tijdens een optreden in het KIT Tropentheater in Amsterdam.

Special Delivery

Het viermanschap Special Delivery weet handig te laveren tussen de wetten van de klassieke muziek en de conventies van de jazz. Vanaf 9 oktober presenteert de band vijf avonden lang zijn typische mix van compositie en improvisatie in jazzclub De Pompoen in Amsterdam.

Mouse On Mars

Als onderdeel van het Utrechtse Impact-festival voor vernieuwende beeld- en geluidscultuur brengt het Duitse duo Mouse On Mars laptoptechno met gesampelde violen en cello's. 4 okt De Vloer, Utrecht.

Faithless

'God is a DJ', behalve op de twee avonden dat het Britse dance-collectief Faithless de liedjes zelf komt spelen. 5 en 6 okt Music Hall, Amsterdam.

Beta Band

Dwarse Britse popgroep werd onsterfelijk door vermelding in de film High Fidelity: ,,And now I'm gonna sell six copies of the Beta Band's Three EP's album''. 5 okt Paradiso, Amsterdam.

Take Root Festival

Americana en andere historisch verantwoorde rootsmuziek: Mary Gauthier, Dale Watson, Jimmy Lafave, Continental Drifters, Kristti Rose en anderen. 6 okt Desmelt, Assen.