Selectie Galerie

Ksenia Galiaeva

De foto's van de Russische, sinds 1995 in Nederland woonachtige Ksenia Galiaeva, zien eruit alsof ze tientallen jaren oud zijn. Ze zijn gemaakt met een krakkemikkige camera en overjarig filmmateriaal, waardoor verkleuringen optreden en vreemde lichtvlekken ontstaan. De sfeervolle, nostalgische beelden tonen het leven dat Galiaeva heeft achtergelaten: het Russische landschap en haar vrienden en familie in haar geboorteplaats Pskov. T/m 4 nov bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Wild Gliders

De groepsexpositie Wild Gliders wil een discussie oproepen over de rol van de natuur in onze geurbaniseerde samenleving. Daartoe werden negen kunstenaars uitgenodigd om een toekomstvisie te ontwikkelen. Met een aantal ongebruikelijke ideeën als resultaat: op de tentoonstelling worden bloemen ontleed, dieren uit hun oorspronkelijke context geïsoleerd en futuristische natuurgebieden gecreëerd . T/m 10 nov bij Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Michel Francois

Dit seizoen zal de Amsterdamse publicist en kunstenaar Paul Donker Duyvis optreden als gastcurator van FAXX, het Tilburgse podium voor hedendaagse kunst. De eerste door hem geprogrammeerde tentoonstelling presenteert het werk van de Brusselse kunstenaar Michel Francois, bekend van o.a. Documenta IX en de Biënnale van Venetië in 1999. Zijn fotowerken, video's en objecten worden gekenmerkt door een poëtische inslag en een humane kijk op de wereld. Zijn aandacht voor onooglijke details lijken een milde kritiek in te houden op het rationele materialistische denken. T/m 21 okt, Dunantstraat 1, Tilburg. Di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u.

Italia, il richiamo eterno

Italië heeft door de eeuwen heen op vele kunstenaars een onuitwisbare indruk achtergelaten. Het licht in het landschap, de architectuur, het Roomse leven, de culinaire genoegens en natuurlijk de kunstgeschiedenis hebben talloze kunstenaars uit heel de wereld geïnspireerd. Ook nu nog, zo blijkt op de expositie Italia, il richiamo eterno in de Flatland Galerie, waar werk te zien is van twaalf hedendaagse Nederlandse kunstenaars. In de verschillende zalen komen aspecten als het katholieke geloof, de oude Italiaanse meesters en de Italiaanse film aan bod. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Paul Klemann, Janpeter Meulwijk, Erwin Olaf en Henk Olijve. T/m 21 okt, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.