Selectie Films

A.I. Artificial Intelligence

Door Stanley Kubrick bedacht project werd postuum voltooid door zijn vriend Steven Spielberg, mede als hommage aan 2001, A Space Odyssey. In de toekomst wil een volmaakt robotkind, met bewustzijn en gevoel (Haley Joel Osment), net als Pinocchio zo graag een echt jongetje worden. Spielberg haalt er meer sprookjes bij, in knappe, soms iets te vet aangezet, maar veelduidig entertainment. In 60 bioscopen.

Moulin Rouge

Spectaculair spektakel van Baz Luhrmann dat zich afspeelt in de beroemde nachtclub op Montmarte, waarin hoofdrolspelers Nicole Kidman en Ewan McGregor bijna ten onder gaan tussen het klatergoud maar wel met hun eigen stemmen hun pure liefde mogen bezingen in medleys van popsongs uit de jaren zeventig en tachtig. Jim Broadbent zingt onnavolgbaar Madonna's Like a virgin. In meer dan 47 theaters.

Nynke

Filmbiografie door Pieter Verhoeff van Sjoukje Bokma de Boer (1860-1939), die onder het pseudoniem Nynke fan Hichtum fenomenaal succesvolle kinderboeken schreef, volgt haar van de kennismaking met dichter en advocaat Pieter Jelles Troelstra tot de ontbinding van het huwelijk met de voorman van de SDAP. Mooi vormgegeven en gespeelde, traditionele speelfilm is grotendeels Fries gesproken en biedt ontroerend inzicht in een Nederlandse tragedie, over vrouwenonrecht en de vloek van het idealisme. In meer dan 38 theaters.

Ressources Humaines

Elk detail schrijnt in speelfilmdebuut van het nieuwe Franse talent Laurent Cantet dat de klassenstrijd situeert in een fabriek in een provinciestad waar een vader al dertig jaar dezelfde machine bedient en de zoon stage loopt bij de directie. Amsterdam: Cinecenter. Den Haag: Haags Filmhuis. Gouda: Filmhuis. Nijmegen: Lux. Utrecht: `t Hoogt.

En verder

Blackboards Den Bosch: Jeroen. Amsterdam: Rialto. Utrecht: 't Hoogt; The Circle Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Filmmuseum; Crouching Tiger, Hidden Dragon Zutphen: Luxor. Middelburg: Cinema Middelburg. Schiedam: Filmhuis Schiedam; Freedom Amsterdam: Rialto. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Cinemariënburg; Memento Eindhoven: Pathé. Emmen: Euro. Groningen: Pathé. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nieuwegein: Plaza. Utrecht: Springhaver. Zwolle: Het Fraterhuis; La Pianiste in meer dan 16 theaters; Songs from the Second Floor Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Lantaren/Venster; Sous Le Sable Enschede: Alhambra. Stadskanaal: Smoky. Schiedam: Filmhuis Schiedam. Vlaardingen: Het Zeepaard; Spy Kids in meer dan 12 theaters; La Stanza Del Figlio in meer dan 13 theaters; Together Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Apeldoorn: Gigant. Deventer: Filmhuis De Keizer. Heerenveen: De Bios. Utrecht: Springhaver. Schiedam: Filmhuis Schiedam. Vlaardingen: Het Zeepaard; Una Giornata Particolare Amstelveen: Filmhuis Griffioen.; Yi Yi Amsterdam: De Uitkijk. Groningen: Poelestraat.