Schaatscoach Pfrommer na ruzie weg bij ploeg Bos

Schaatscoach Leen Pfrommer is bij de ploeg van DSB opgestapt als gevolg van een slepend conflict met Jan Bos. Zijn opvolger is de Oekraïner Konstantin Poltavets.

Een maand voor het begin van het schaatsseizoen was de positie van de 66-jarige Pfrommer onhoudbaar geworden. Bos had gedreigd binnen DSB een eenmansploeg te gaan vormen. De rest van de ploeg, met als belangrijkste schaatser olympisch kampioen Ids Postma, wilde de sprinter niet kwijt en daarmee was het vonnis van Pfrommer getekend.

Vorig seizoen kreeg Pfrommer harde kritiek, van Bos en Marianne Timmer. De sprinters uit de ploeg van de Noord-Hollandse miljardair Dirk Scheringa behaalden geen aansprekende resultaten, evenmin als Postma, en gaven daarvan vooral de coach de schuld omdat die zich zou bedienen van verouderde trainingsmethoden.

Begin maart, bij wereldbekerwedstrijden in Calgary, barstte de bom toen Bos de coach openlijk afviel en het vertrouwen in de Nederlandse coach met de langste staat van dienst opzegde. Doorgaan met Pfrommer in het nieuwe seizoen achtte Bos weliswaar nog mogelijk, ,,maar als hij niet luistert, is het afgelopen'', sprak de sprinter bij de WK afstanden in Salt Lake City, eveneens in maart.

Gesprekken na het schaatsseizoen tussen de leiding van de ploeg, de coach en de schaatsers, en de aanstelling van enkele specialistische trainers een sportpsycholoog, een fiets- en een atletiektrainer droegen er alleen maar toe bij dat de problemen tussen coach en pupil werden vooruitgeschoven.

Pfrommer werd vorig jaar aangesteld als hoofdcoach bij DSB. Op dat moment maakte Bos nog geen deel uit van de ploeg. Die reed nog bij SpaarSelect, onder Peter Mueller. De Amerikaan was voor DSB eerste keus en het scheelde weinig of Dirk Scheringa had de gehele ploeg van SpaarSelect overgenomen. Doordat SpaarSelect lucht kreeg van een ophanden zijnde vijandelijke overname en de contracten van Mueller en zijn schaatsers openbrak, ging dat niet door.

Bos was de enige die uit Muellers Dream Team naar DSB overstapte, maar zijn transfer werd pas definitief in het najaar, nadat de rechter had bepaald dat hij een afkoopsom van 325.000 gulden aan SpaarSelect moest betalen. Toen Mueller afviel voor de functie van hoofdcoach, werd Pfrommer aangetrokken bij DSB, met Egbert van 't Oever als assistent. Die zou zich vooral over Timmer ontfermen. De tweevoudig olympisch kampioene van Nagano 1998 stapte na vorig seizoen op bij DSB, wilde een eigen ploeg beginnen Team Timmer BV maar kwam vorige maand bij SpaarSelect terecht nadat ze in augustus in Las Vegas met Mueller in het huwelijk was getreden.

,,Ik heb een geweldige baan bij DSB als het goed klikt met de schaatsers'', zei Pfrommer gisteren tegen het persbureau ANP. ,,Als dat niet het geval is, moet er een oplossing komen.'' Pfrommer ziet zich geen trainer van een ploeg meer worden, anderzijds behoort ijs tot de eerste levensbehoeften van de luitenant-kolonel b.d., die in 1968 debuteerde als bondscoach van de ploeg met Ard Schenk, Kees Verkerk en Jan Bols. ,,Misschien dat ik wel iets in de opleidingssfeer ga doen.'' Met DSB had Pfrommer afgesproken zich verder van commentaar te onthouden.

Ook Bos hield het bij een korte verklaring tegenover het ANP, voordat hij verwees naar DSB-woordvoerder Klaas Wilting, na zijn pensionering als politievoorlichter ingehuurd door Scheringa. ,,Ik ben blij dat ik bij DSB schaats'', zei Bos. ,,Ik had echt geen zin om weer bij een team te vertrekken. Of ik onder de nieuwe trainer meer vrijheid krijg? Dat zou best wel eens kunnen. Ik ga in elk geval niet m'n hele trainingschema omgooien. Dat heeft geen nut meer. Ik heb het gevoel dat ik er beter voorsta dan vorig seizoen rond deze tijd.''

Pfrommers opvolger Poltavets (38) woont al zeven jaar in Nederland en was conditietrainer bij de Friese selectie van Sijtje van der Lende. Eerder begeleidde de oud-schaatser de nationale schaatsploeg in Oekraïne en trainde hij triatleten en shorttrackers.

Wilting: ,,Hij is wellicht redelijk onbekend, maar niet bij onze schaatsers. Hij was de eerste keus. Zij hebben hem bovenaan de lijst met mogelijke kandidaten gezet.''

Topsportcoördinator Ab Krook van de schaatsbond KNSB had gisteren een anderhalf uur durend gesprek met Koltavets. ,,Een rustige jongen, die weet waarover hij praat. Conditioneel en tactisch hoeft hij jongens als Bos en Postma niks meer bij te brengen. Op weg naar de Winterspelen gaat het vooral om de mentale voorbereiding en de intermenselijke contacten. Als dat goed verloopt, maken ze in februari een redelijke kans.''

Henk Gemser, tot vorig seizoen coach van Postma, deed de aanstelling van Koltavets, afkomstig uit een land zonder kunstijsbanen, af met één woord: ,,Gepruts.''