BA kondigde vorige week aan de dienst Heathrow-Belfast te zullen opheffen, die al vier jaar gemiddeld tien miljoen pond (35 miljoen gulden) per jaar verlies oplevert. Dat besluit kwam bovenop het ontslag voor 7.000 man in de week daarvoor. Virgin Atlantic, de maatschappij van Richard Branson, ontsloeg 1.200 man.
Bij vliegtuigbouwer Short in Belfast, een dochter van het Canadese Bombardier en leverancier van kleinere passagiersvliegtuigen voor de Amerikaanse markt, verdwijnen 900 man, met mogelijk nog eens meer dan duizend volgend jaar.
British Airways en Virgin hebben de Britse overheid om steun gevraagd. Goedkope tickets-maatschappijen als RyanAir en easyJet, die alleen regionale Europese bestemmingen bedienen, hebben daartegen geprotesteerd.
Wereldwijd zijn intussen ruim 100.000 mensen in de luchtvaart ontslagen. De krimpende economie zorgde al eerder voor verliezen bij de transatlantische vervoerders.
Bij British Airways stonden veel van zijn extra dure stoelen in de eerste en zakenklasse leeg. Het bedrijf koos er enkele jaren geleden voor zich op dat exclusieve segment van de markt toe te leggen en de toeristenklasse te verkleinen. De aanslagen in de VS hebben volgens analisten aangetoond dat BA daardoor extra kwetsbaar was.
Volgens Victor Bulmer-Thomas, hoogleraar economie en directeur van het Royal Institute of International Affairs (RIIA) in Londen, kan de terugval in de luchtvaartsector een voorbode zijn van sterk dalend vertrouwen in de economie onder consumenten. Op een RIIA-symposium betoogde hij dat de relatief optimistische analyse van het Internationale Monetaire Fonds niet terecht is. Hij zei dat de tijd rijp is voor ,,keynsiaans bijsturen'', omdat monetaire maatregelen alleen niet zullen voldoen.