Sanering KLM: 2.500 banen weg

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt 9 procent van haar banen en 15 procent van het aantal vluchten. De nasleep van de terroristische aanval op de Verenigde Staten heeft KLM tot nu toe 110 miljoen gulden gekost. De bezetting van de vliegtuigen is drastisch gedaald. Dat heeft bestuursvoorzitter L. van Wijk vanochtend bekendgemaakt. Nieuwe maatregelen sluit KLM niet uit.

Van de nu 28.000 banen bij KLM verdwijnen er 2.500. Het merendeel via arbeidstijdverkorting voor 12.000 medewerkers en door het aflopen van tijdelijke contracten. KLM hoopt hiermee gedwongen ontslagen te voorkomen.

Van Wijk heeft het personeel gevraagd een deel van het salaris in te leveren, te beginnen aan de top. De raad van commissarissen en het bestuur van KLM leveren zelf 15 procent van het salaris in vanaf november tot april.

Het management daaronder (120 personen) levert 7 procent in. Aan de rest van het personeel is gevraagd af te zien van een afgesproken loonsverhoging van 2 procent en een deel van de `eindejaarsuitkering' in te leveren. Samen moeten deze maatregelen 132 miljoen gulden opbrengen. Van Wijk: ,,De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.'' De vakbond FNV wijst het openbreken van de CAO af.

Het aantal passagiers in de business class was volgens Van Wijk vorige week 35 procent lager dan in september vorig jaar. KLM verwacht tot het einde van het jaar een terugval in het aantal passagiers te zien van 20 procent.

Naast personeelskosten is de vloot een grote kostenpost. Op veel vluchten zet KLM kleinere toestellen in. Als gevolg daarvan blijven vier 747-300's deze winter aan de grond. De capaciteitsreductie zal vooral plaatshebben op de vluchten van en naar de Verenigde Staten. Het aantal door KLM en partner Northwest Airlines samen uitgevoerde vluchten daalt van 188 naar 163 per week, vanaf oktober. Ook het aantal lijndiensten op het Midden-Oosten wordt verminderd. Financieel directeur R. Ruijter noemt KLM door de voorgenomen maatregelen voorlopig ,,financieel weerbaar''.

hoofdartikel: pagina 7