Regering geeft Sabena maand

Luchtvaartmaatschappij Sabena heeft één maand om een dreigend faillissement te voorkomen. Voor deze duur heeft de Belgische regering een overbruggingskrediet van 125 miljoen euro, 275 miljoen gulden, verstrekt. Minister Rik Daems (Overheidsbedrijven) gaf gisteren in het Belgische parlement details van het kabinetsbesluit, dat ook een surseance-aanvraag omvat.

Daems meldde dat contacten zijn gelegd met privé-investeerders die geïnteresseerd zijn in een sterk afgeslankt Sabena, waarvan de staat nu nog de meerderheid van de aandelen heeft. Hij erkende dat het bij de huidige luchtvaartcrisis ,,niet gemakkelijk'' is geïnteresseerden te vinden.

Ambtenaren inventariseren nu de sociale gevolgen van een eventueel faillissement van Sabena (12.000 werknemers). Naast de mogelijkheid vliegactiviteiten onder te brengen bij Sabena-dochter – dat in Europa al eenderde van de Sabena-vluchten uitvoert – kan weinig anders resten dan stukken van Sabena te verkopen. Volgens de vakbonden is het overheidskrediet te klein om een goede oplossing te vinden.

De Europese Commissie heeft de Belgische regering informatie gevraagd over steunmaatregelen en herstelplan in verband met de EU-regels voor staatssteun. De Britse prijsvechter Ryanair heeft bij de Commissie een klacht ingediend tegen de financiële overheidssteun. ,,Waarom zouden wij moeten concurreren met een bedrijf dat door de overheid wordt gesubsidieerd?'', vroeg Ryanairs bestuursvoorzitter Michael O'Leary vanochtend.

De handelsrechter beslist naar verwachting nog deze week over de door de Sabena-directie ingediende surseance-aanvraag. De piloten dreigen niet meer met stakingen en eisen ook niet langer het vertrek van topman Müller.

Op enkele Britse luchthavens werden gisteren Sabena-toestellen korte tijd aan de grond gehouden uit vrees dat rekeningen niet konden worden voldaan. Volgens de Sabena-woordvoerder was bij de Britten verwarring ontstaan door de faillissementsproblemen bij Sabena-partner Swissair. Sabena-piloten krijgen nu creditcards mee om in het buitenland leveranties te betalen.

De concurrentie speelt intussen in op de problemen bij Sabena. Het Duitse Lufthansa verhoogt de frequentie op Brussel en de Ierse prijsbreker Ryanair doet hetzelfde op Charleroi.