Poetin: verzet groei NAVO heroverwegen

De Russische president Poetin heeft gisteren tijdens zijn bezoek aan Brussel gezegd dat hij bereid is Ruslands verzet tegen de oostelijke uitbreiding van de NAVO te heroverwegen.

Hij zei dat Rusland intensiever zal samenwerken met de NAVO en de Europese Unie in de strijd tegen het terrorisme. Rusland heeft zich tot nu toe fel gekeerd tegen een verdere uitbreiding van de NAVO, met bijvoorbeeld de drie Baltische landen, die het bondgenootschap volgend najaar bespreekt.

Poetin zei dat Rusland bereid is tot ,,een heel andere, nieuwe blik'' op de uitbreiding van de NAVO als de alliantie zich omvormt tot ,,een politieke organisatie''. Dat maakt volgens hem de situatie ,,compleet anders''. ,,Natuurlijk zouden we dan ons standpunt inzake zo'n uitbreiding heroverwegen, als we ons betrokken zouden voelen bij dat proces'', zei Poetin. De Russische president sloot gisteren een tweedaags bezoek aan Brussel af, waarin hij onder meer de leiders van de EU en NAVO sprak.

Poetin zei dat na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op 11 september ,,de Europese gemeenschap opnieuw moet kijken naar de regionale veiligheid''. ,,Het is de hoogste tijd om met praktische oplossingen te komen'', zei hij. NACO-secretaris-generaal Lord Robertson zei na zijn gesprek met Poetin: ,,Deze discussies markeren een belangrijke mijlpaal in de NAVO-Rusland-relatie. We hebben een aantal nieuwe gebieden vastgesteld waar de NAVO en Rusland kunnen samenwerken.'' Poetin zei: ,,Wij geloven dat de zaken zich ontwikkelen tot een kwalitatieve verandering in de relatie.''

Poetin kwam onder meer overeen dat Rusland maandelijkse gesprekken met de EU zal voeren over hoe tegoeden van terroristen kunnen worden geblokkeerd, hoe informatie kan worden uitgewisseld over verdachten van terreur, hoe verdachte transporten van chemisch, biologisch en nucleair materiaal kunnen worden onderschept en valse documenten opgespoord.

De Russische president zei gisteren dat hij ervan overtuigd is dat de vermeende terroristenleider Osama bin Laden betrokken is bij de aanslagen in de VS. Hij noemde het verzoek van de VS gisteren aan hun NAVO-bondgenoten om specifieke bijdragen te noemen voor een militaire operatie tegen Bin Laden ,,nogal gepast''.