Ontmoet de blonde Dood

,,Passie moet je bezitten'', zegt de welvarende mediagigant Bill Parish, afgekort als B.P., tot zijn beeldschone dochter Susan. ,,Het is alleen liefde die het leven zinvol maakt, je moet in totale overgave verliefd zijn en geen terughoudendheid betrachten.''

Het zijn grote woorden, waar helemaal niets op tegen is, uitgesproken met overtuigingskracht. De acteur van wie ze afkomstig zijn, Anthony Hopkins, krijgt een glinstering in zijn ogen. Hij meent het. Het is alsof hijzelf in die goede raad zou willen geloven om alsnog de passie van zijn leven te ondergaan. Maar de volgende dag wordt hij vijfenzestig.

De film Meet Joe Black is een wonderlijk en ook intrigerend geheel van sentiment en tragische puzzel. Drie uur duurt dit traag gefilmde relaas over een jongeman, Joe Black, die in een koffieshop de vrouw van zijn leven ontmoet, ja, dezelfde Susan, gespeeld door Claire Forlani. Zoals dat gaat, nemen ze afscheid (liefde is geen overhaaste zaak) en terwijl Joe Black, gespeeld door Brad Pitt, haar nakijkt wordt hij overreden. Hij belandt in het dodenrijk en keert daaruit weer terug met één bizarre opdracht: hij kan het naderende einde van Susans vader Bill uitstellen wanneer deze hem als een zoon in zijn gezin opneemt. Bill aanvaardt de voorwaarde. De levende neemt de dode mee op zijn levensweg.

Liefst vier scenaristen werkten aan Meet Joe Black, ofwel Ontmoet De Dood. Aan de film zelf, geregisseerd door Martin Brest, is dat niet te merken. Meegenomen door de slepende muziek van Thomas Newamn, vooral veel violen, krijgt de toeschouwer eindeloze shots te zien van Brad Pitt met zijn onveranderlijk lichtende ogen en perfect gemodelleerd haar en lichaam, en de intrigerend-mooie Claire Forlani. Sensationeel is de film ternauwernood; alles speelt zich af in en rondom een puissante villa. Anthony Hopkins zelf geeft de spanning: zijn woedeuitbarsting wanneer hij ontdekt dat de gifslang Joe Black het met zijn dochter aanlegt is schitterend. Hij acteert met precisie en ingehouden kracht.

Het is een film die gedragen wordt door esthetiek, waaraan de ondertoon van de dood een sinistere klank geeft. Een mooi gefilmd, onwaarschijnlijk sprookje.

Meet Joe Black (Martin Brest, VS, 1998), Net5, 20.30-23.50u.