Moslims onthutst over Thatcher

Gematigde Britse moslimorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de beschuldiging van oud-premier Margaret Thatcher dat ze de aanslagen in het Verenigd Koninkrijk ,,niet genoeg'' hebben veroordeeld.

Thatcher zegt vanochtend in The Times: ,,De mensen die die torens omver hebben gehaald, zijn moslims en moslims moeten opstaan en zeggen dat dat niet volgens de islam is. [...] Ik heb moslimgeestelijken dat niet genoeg horen veroordelen.''

Iqbal Sacrani van de Muslim Council, een koepel van gematigde moslimorganisaties, noemde haar uitlatingen ,,bespottelijk'' en ,,opruiend''. Hij onderstreepte dat moslimleiders als eerste de aanslagen hadden veroordeeld. ,,Op welke planeet is ze geweest'', vraagt Sacrani. Ghayasuddin Siddiqui, leider van het eveneens gematigde Muslim Parliament, zei ,,bedroefd en verrast'' te zijn door haar woorden. Zaki Badawi, leider van het Muslim College, zei dat de vrijdag na de aanslagen elke Britse moskee de aanslagen had veroordeeld, met uitzondering van twee moskeeën die worden geleid door Abu Hamza en sjeik Omar Bakri, ,,die wij als charlatans beschouwen''.

Thatchers uitlatingen komen op een gevoelig moment. Premier Blair heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gepoogd te voorkomen dat de woede zich keert tegen moslims in het algemeen, onder meer door een persconferentie te geven met gematigde moslimleiders. Zijn woordvoerder liet weten dat Blair de koran op zijn nachtkastje heeft liggen. Niettemin heeft de politie een toename genoteerd van racistisch geweld tegen moslims en minister Blunkett (Binnenlandse Zaken) kondigde daartegen gisteren strengere straffen aan.

Thatchers uitlatingen komen ook voor de Conservatieve Partij ongelegen. Iain Duncan Smith, de nieuwe leider, moet zich nog ontworstelen aan het idee dat hij haar beschermeling is. Thatcher, die in 1990 als premier vertrok maar elf jaar haar megafoon in de partij liet horen, komt op zijn verzoek niet naar het partijcongres dat volgende week wordt gehouden. Duncan Smith heeft eerder Britse moslims juist geprezen voor hun veroordeling van de aanslagen.

Blair heeft vanmorgen in het Lagerhuis gezegd dat drie van de negentien kapers met zekerheid zijn geïdentificeerd als ,,bekende medestanders'' van Osama bin Laden. Een van hen speelde volgens Blair een sleutelrol bij aanslagen in 1998 op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania en vorig jaar op het Amerikaanse vliegdekschip USS Cole. Hij zei dat hij parlementariërs documenten zal voorleggen die dat bevestigen.