Mortieren en harde woorden van de zijde van Hezbollah

Terwijl in Washington Libanese en Syrische diplomaten achter de schermen dag en nacht werken om te voorkomen dat Hezbollah doelwit wordt van de Amerikaanse oorlog tegen tereur, heeft de fundamentalistische Libanese guerrillabeweging zelf gisteravond voor het eerst in drie maanden een aanval uitgevoerd.

Het ging om een bombardement met mortieren en antitankwapens op Israëlische posities bij de Shebaa-boerderijen op de bezette Golanhoogte. Voor zover bekend vielen er geen doden of gewonden. Ook beschietingen door Israël van de terugtrekkende Hezbollah-strijders bleven zonder slachtoffers.

Het was de eerste aanval in drie maanden op Israëlische posten bij Shebaa. Hezbollah, de Syrische en de Libanese regering stellen dat de Shebaa-boerderijen Libanees grondgebied zijn. Volgens Israël en de Verenigde Naties hoort het gebiedje bij de door Israël bezette Golanhoogte.

Analisten in Beiroet vermoeden dat Hezbollah de operatie uitvoerde om te laten zien dat de organisatie zich niet laat intimideren door de Amerikaanse oorlog tegen terreur. Tegelijkertijd is de omvang van de aanval zo bescheiden, dat de kans op een echte confrontatie minimaal is.

De aanval volgde op dreigementen van de secretaris-generaal van Hezbollah, Hassan Nasrallah, afgelopen zaterdag dat een `militaire interventie ten behoeve van de Palestijnse intifadah' ophanden was. Nasrallah deed zijn uitspraak tijdens een spoedzitting van het Volg- en Coördinatie Comité van de Islamitische Nationale Conferentie en de Algemene Secretariaten van de Nationale Arabische Conferentie – een van de vele Non Gouvermentele Organisaties in de Arabische wereld die zich dezer dagen roeren tegen de Amerikaanse campagne tegen terreur.

Tijdens de toespraak koos Nasrallah een overigens opvallend milde toon, en riep hij zijn medemoslims op de oorlog tegen terreur niet te verwarren met een oorlog tegen de islam. Maar afgelopen dinsdag werd de boodschap aanzienlijk harder van toon, en voorspelde Nasrallah het spoedige einde van de Verenigde Staten, analoog aan dat van de Sovjet-Unie.

Ook herhaalde Nasrallah de Arabische wens dat een campagne tegen terreur plaatsheeft onder de paraplu van de Verenigde Naties en eiste hij een eenduidige definitie van terrorisme, eentje die fundamentalistische Palestijnse en Libanese bewegingen uitsluit. Dit zijn volgens Hezbollah namelijk verzetsbewegingen.