Miljardenbod op houdster Shell

Fortis gaat Moeara Enim, een maatschappij met aandelen Koninklijke Olie als enige bezit, overnemen. Het bank- en verzekeringsconcern biedt ruim 3 miljard euro (6,7 miljard gulden). Dat hebben beide partijen gisteren na sluiting van de beurs bekendgemaakt.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op het bod van Fortis. De aandelenkoers van de houdstermaatschappij won 8 procent op 2110 euro. Moeara Enim bezit ruim 55 miljoen aandelen Koninklijke Olie. Als de overname slaagt, wordt een aandelenbelang van 2,6 procent in Koninklijke Olie vrij verhandelbaar.

Fortis wil Moeara kopen om de onderwaardering van de beursgenoteerde houdstermaatschappij te gelde te maken. De aandelenkoers van het beleggingsfonds ligt al jaren onder de `intrinsieke waarde'. Deze wordt bepaald door de koers van het aandeel Koninklijke Olie. Fortis beoogt na de overname en de verkoop van de aandelen Shell de houdstermaatschappij op te heffen.

Diverse financiële partijen zagen eerdere pogingen om Moeara Enim te kopen stranden. Begin vorig jaar werd een gezamenlijk bod van Dresdner Bank en ABN Amro door de aandeelhouders afgewezen. De bankcombinatie bood een bedrag dat 96,25 procent van de onderliggende aandelen Shell weerspiegelde. Fortis biedt nu 99,5 procent.

Met een bod op Moeara verdwijnt de laatste houdstermaatschappij van Shell-aandelen. ABN Amro en Dresdner Bank kochten vorig jaar vier andere houdstermaatschappijen van Koninklijke Olie. Het ging hier om Dordtsche Petroleum, Maxwell, Oliehaven en Petroleumhaven. De onderwaardering van houdstermaatschappijen resulteerde daarnaast in een geslaagd bod van Fortis op Calvé, een maatschappij die aandelen Unilever houdt.