London Stock Exchange speelt het netjes

Het aanbieden van banen is een beproefde manier om de steun te winnen van het management van een beoogd overnameslachtoffer. Het is dus niet zo verrassend dat velen in de Londense City erop hebben gespeculeerd dat Sir Brian Williamson, de topman van derivatenbeurs Liffe, aan het hoofd van de London Stock Exchange (LSE) zou komen te staan als beloning voor zijn instemming met een overname.

Dat dat niet is gebeurd zal sommigen teleurstellen. Sir Brian is tenslotte populair in de City. Don Cruickshank, de huidige topman van LSE, is daarentegen niet zo'n gezelligheidsdier. Bovendien heeft hij vorig jaar veel mensen tegen zich in het harnas gejaagd met zijn mislukte fusie tussen LSE en Deutsche Boerse.

Toch heeft het besluit om Sir Brian geen persoonlijk belang te geven bij het vergemakkelijken van de deal een goed neveneffect gehad. De kansen worden erdoor verhoogd dat de toekomst van Liffe door strikt commerciële overwegingen zal worden bepaald. Euronext, de in Parijs gevestigde beurs die als andere grote gegadigde voor Liffe geldt, zal Sir Brian tenslotte ook niet de toppositie aanbieden.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld