Lakeman wil interne cijfers KPN

De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) van P. Lakeman wil van telecombedrijf KPN de cijfers en prognoses die de commissarissen hebben gebruikt bij de miljardenovernames van het Duitse mobiele belbedrijf E-Plus en diverse nationale licenties voor mobiel internetten.

Lakeman heeft KPN om de gegevens gevraagd met het oog op de benoeming van commissaris A. Scheepbouwer tot nieuwe bestuursvoorzitter. Morgen houdt KPN een aandeelhoudersvergadering om beleggers te informeren over de voorgenomen benoeming door de raad van commissarissen van Scheepbouwer.

,,Ik wil bijvoorbeeld graag weten hoeveel miljoen gesprekken KPN verwachtte, hoeveel dat opleverde'', zegt Lakeman. Sobi bezit vijf aandelen KPN. ,,Als blijkt dat KPN zaken heeft gedaan op basis van irreële uitgangspunten doet dat afbreuk aan de competentie van de commissaris die nu als bestuursvoorzitter wordt benoemd.''

Als de aandeelhoudersvergadering op basis van de nieuwe informatie zal concluderen dat de commissarissen van KPN incompetent hebben gehandeld, verwacht Lakeman dat de commissarissen de kandidatuur van Scheepbouwer zullen intrekken. ,,Maar in alle eerlijkheid moet ik zeggen dat dat een theoretische mogelijkheid is.''

KPN lijdt verlies, zucht onder een zware schudenlast en zag onlangs fusiebesprekingen met Belgacom mislukken doordat zij niet wilde voldoen aan de eisen van de Belgische concurrent.

Sobi voert overigens ook een procedure bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof over de deugdelijkheid van de jaarrekening van KPN over het jaar 2000. Ook voor die rechtszaak kan de informatie over de financiële onderbouwing van de miljardentransacties interessant zijn, erkent Lakeman.

Behalve de becijferingen over de aankopen van E-plus en de licenties wil Lakeman ook informatie over de gesprekken die, naar hij uit de media heeft begrepen, met grootaandeelhouder de Nederlandse staat zijn gevoerd ter goedkeuring van de aankopen.

Scheepbouwer, afkomstig van TPG (post en vervoer), neemt per 1 november het roer over bij KPN. Huidig KPN-topman P. Smits blijft lid van de raad van bestuur.