KPN wil van KPNQwest af kunnen

KPN wil zijn belang in KPNQwest eerder kunnen verkopen. Het door schulden geplaagde telecombedrijf onderhandelt nu met partner Qwest om het tot 2004 geldende verkoopverbod op te heffen.

Dit heeft een woordvoerder van KPN vanochtend bevestigd. De onderhandelingen vinden plaats op verzoek van KPN, aldus de woordvoerder. ,,2004 Duurt te lang voor ons.'' KPN gaat gebukt onder een nettoschuld van 23 miljard euro (ruim 50 miljard gulden). Internationale kredietbeoordelaars hebben de kredietstatus van KPN bij herhaling verlaagd. Zij vinden dat het telecombedrijf zijn schuld niet snel genoeg naar beneden brengt.

Qwest en KPN zijn elk voor 44 procent eigenaar van KPNQwest. Het KPN-bestuur heeft volgens de woordvoerder op dit moment nog niet besloten of het aandelen gaat verkopen. Maar afstoting van het belang wordt veel waarschijnlijker na de beëindiging van het verkoopverbod. De beurskoers van KPN steeg vanochtend met 3 procent tot 3,08 euro per aandeel.

Tegen KPNQwest's huidige beurskoers is het belang van KPN 960 miljoen euro waard. Op het hoogtepunt van de koers dit jaar – in januari – was het aandelenpakket 6,2 miljard euro waard.

De bestuursvoorzitter van Qwest, Joseph Nacchio, vertelde analisten in New York gisteren over de onderhandelingen met KPN. ,,We proberen tot een overeenkomst te komen waarbij één van ons controle (over KPNQwest) krijgt'', zei Nacchio. Hij wilde niet zeggen of Qwest het KPN-belang gaat overnemen. Nacchio zei wel dat Qwest ,,hoe dan ook'' en ,,op betekenisvolle wijze'' binnen KPNQwest aanwezig wil blijven. Volgens de samenwerkingsovereenkomst moet KPN zijn aandelen bij verkoop eerst altijd aan Qwest aanbieden.

KPNQwest voorziet niet dat KPN zich helemaal terug zal trekken uit het bedrijf, zo laat een woordvoerder van het netwerkbedrijf weten. De beurskoers van KPNQwest steeg vanochtend met 11 procent tot 4,86 euro.

De onderhandelingen met Qwest zijn volgens de KPN-woordvoerder begonnen na de recente machtswisseling binnen de top bij KPN. Paul Smits, die de afgelopen anderhalf jaar leiding gaf aan KPN, maakte begin september bekend plaats te zullen maken voor Ad Scheepbouwer, tot voor kort bestuursvoorzitter van postconcern TPG. Scheepbouwer begint officieel op 1 november bij KPN. De nieuwe bestuursvoorzitter zal uiterlijk in januari plannen presenteren die KPN uit de financiële problemen moeten halen.