Kort geding Discordia

De Amsterdamse rechtbank heeft dinsdag bepaald dat staatssecretaris F. van der Ploeg (Cultuur) de overbruggingssubsidie voor Maatschappij Discordia niet hoeft te verlengen. Wel moet de Raad voor Cultuur binnen twee weken met een nieuw advies over de Amsterdamse toneelgroep komen. Discordia had dit geëist in een kort geding.

Na een negatief advies van de Raad beëindigde Van der Ploeg begin dit jaar de structurele rijkssubsidie van de groep. Discordia vocht dit aan bij de bestuursrechter, die bepaalde dat de Raad een nieuw advies moest schrijven. Om zolang te kunnen overleven, eiste Discordia verlenging van de overbruggingssubsidie, die liep tot eind september. Anders zou het kunnen gebeuren dat de groep ten onrechte zou worden opgeheven, zoals eerder bijvoorbeeld met dansgroep Djazzex gebeurde. Van der Ploeg weigerde omdat hij, zoals hij Discordia schreef, niet van plan was de groep ooit nog subsidie te geven.