Koerts dreigt ploeg na contractbreuk met juridische zaak

Jans Koerts rijdt volgend seizoen voor de Belgische wielerformatie Domo. De Nederlandse kampioen tekende gisteren een contract voor één jaar bij de ploeg van manager Patrick Lefevere. De 32-jarige sprinter is de opvolger van de Australiër Robbie McEwen. Koerts volgt zijn land- en ploeggenoot Leon van Bon, die ook van Mercury naar Domo verhuist.

Beide Nederlanders reden dit jaar met grote ontevredenheid in Amerikaanse dienst. Hoofdsponsor Mercury kon door het faillissement van een subsponsor sinds juli de salarissen van de renners niet meer uitbetalen. De internationale wielerbond UCI besloot vorige week de formatie te schorsen, waardoor de renners van Mercury dit seizoen bij geen enkele koers aan de start mogen verschijnen.

Koerts gaat met zijn ploeggenoten gerechtelijke stappen ondernemen tegen manager John Wordin van Mercury. De benadeelde renners zeggen vorig jaar onder valse voorwenselen te zijn gecontracteerd. ,,Ik ben misleid en ik voel me belazerd'', zei Koerts vanmorgen in Trouw. De manager zou hem onder meer hebben beloofd aan de Vuelta te mogen deelnemen.

Door het startverbod van de UCI lopen Koerts en zijn ploeggenoten ook eventuele winstpremies mis. Hij mocht niet deelnemen aan Parijs-Tours en Parijs-Bourges. Voor de wereldkampioenschappen in Lissabon komt hij volgende week, net als Van Bon, evenmin in aanmerking. Koets verwijt de UCI nalatigheid. Bondsvoorzitter Hein Verbruggen pareert de kritiek: ,,De renners hadden eerder moeten klagen bij ons.''

De Belgische ploeg Domo heeft met Farm Frites een Nederlandse subsponsor. Behalve Koerts en Van Bon rijden de Nederlanders Servais Knaven, Koos Moerenhout, Bram Tankink en Max van Heeswijk in dienst van deze formatie. Koerts stond ook in de belangstelling van het Belgische ploeg Lotto, dat vorige week de Belgische renner Peter van Petegem inlijfde.

Bij Domo komt veel geld vrij door het verwachte vertrek van grootverdiener Johan Museeuw. Deze Belgische veteraan keert vermoedelijk terug naar de Italiaanse ploeg Mapei. De kans is groot dat zijn landgenoot Frank Vandenbroucke, al twee jaar buiten spel wegens fysieke en psychische klachten, zijn plaats inneemt.