KINDERAGENDA

Veel te doen

Het is jammer dat de Herstvakantie niet deze week begint, want afgelopen donderdag startte de Kinderboekenweek en zondag 7 oktober is het in zo'n 200 instellingen Wetenschapsdag, dus is er héél veel te doen. Alles vermelden kan niet, daarom een greep uit het programma.

Kinderboekenweek

Lees over je hobby daar gaat het om in de Kinderboekenweek die nog t/m 13 oktober duurt. De Nederlands Kampioen Schaken bij de junioren, Daniël Stellwagen, neemt het in Rotterdam bij Boekhandel Donner, Binnenwegplein vrijdag 5 oktober van 18-21u bij een schaaksimultaan op tegen 30 kinderen tegelijk (wel even van te voren reserveren bij een van de kinderboekenverkopers). Kinderen moeten wel hun eigen schaakbord meenemen. Zondag 7 oktober om 15u leest Cynthia Telting op het podium bij de afdeling Jeugdboeken in de kelder leuke verhaaltjes voor. Zij zal voortaan elke eerste zondag van de maand in Donner voorlezen.

Op 3 plaatsen bij het Spuiplein in Den Haag wordt zondag 7 oktober het Kinderboekenfeest gevierd. In de Centrale Bibliotheek zijn er van 12-17u workshops dichten en verhalen vertellen over angst, boosheid en liefde door Theo Olthuis (aanvang: 12u). De workshops bij de illustratoren The Tjong King en Marit Törnquist beginnen om 15u (12u aanmelden) en heb je als hobby hip hop, rap, streetdance of scratchen (met een bekende dj) dan zijn er in het Theater aan het Spui van 14-18u workshops. Natuurlijk wordt er ook voorgelezen o.a. door Marijke van Mil en de Haagse theatergroep De Mums neemt kinderen om 12u mee als detectives op een speurtocht door de Centrale Bibliotheek, waarbij zij natuurlijk nuttige spionnentips geven. En wie houdt van experimenteren en proeven doen kan terecht bij Kinderwinkel Explorum, waar ze de keuken in een chemisch laboratorium hebben veranderd: maak van een hardgekookt ei, bakpoeder en soda een vulkaanuitbarsting en creeër je eigen parfum (van 12-17u). Alle activiteiten zijn gratis.

Heb je nog oude boeken thuis die je nooit meer leest, kom ze dan zondag 7 oktober ruilen met die van andere kinderen in Theater De Veste, Delft (Vesteplein 1) tijdens de Delftse Boekenbende. Max Velthuys, Dolf Verroen, Lydia Rood, Jan Jutte en Gerrit de Jager vertellen over hun boeken. Paul Middellijn leest voor de kleintjes vanaf 3 jaar voor (11u30 en 13u ƒ5) en leerlingen van de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland spelen de voorstelling Candide (om 14u 7+ ƒ7,50). Verder zijn er workshops in De Vrije Akademie, een schrijfwedstrijd en als afsluiting is er een heus Boekenbal. Inl 015-2135861.

De Bibliotheek Prinsengracht 587 in Amsterdam geeft zaterdag 6 oktober van 14-17u voor kinderen van 6 tot 12 jaar een Maak-je-eigen-boek-workshop onder leiding van de Knutselacademie met leren papier scheppen, marmeren, een verhaal schrijven, striptekenen en boekbinden (ƒ2,50 res 020-5230810).

Wetenschapsdag

Hoe leefden dieren vroeger en wat aten ze zoal. Voeding en Natuur is het belangrijkste thema van de Wetenschapsweek en in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht (De Bosquetplein 7) kan je zondag 7 oktober proeven wat er zo'n 65 miljoen jaar geleden op het menu van de mosasauriër stond. Wat dacht je van in beslag gebakken inktvis op een bedje van zeekraal, vissoep van schaal- en schelpdieren, haai en gerookte krokodil op een bedje van gemengde sla met een frisse dressing. Om 14u en 15u houden de conservatoren van het museum ook inleidingen over het menu van de mosasauriërs. (Het museum is open van 13-17u, de toegang is gratis).

Uit Middeleeuwse kookboeken weten we dat ze toen al lekkere toetjes konden maken. Maar hoe smaakten die? Van 13-17u demonstreert Pauline `t Jong 7 oktober om 13u30, 14u30 en 15u30 in Museum Valkhof in Nijmegen (Kelfensbos 59) voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar wat er toen voor vies en lekkers werd gekookt en ook kunnen kinderen aan de slag in het nieuwe JuniorLab op de Schop als archeoloog op zoek naar resten uit de Middeleeuwen, gewapend met een schop, troffels en meetlinten.

Wie nog nooit tunnelkoekjes heeft gebakken heeft kan dat 7 oktober proberen in het Westerschelde Tunnelcentrum in Terneuzen (Willemskerkeweg 1). Tussen 11 en 16u vertellen tunnelbouwers over de afbouw van de tunnel: hoe verloopt het boren en welke installaties komen er straks in de tunnel. Er is een speurtocht, doe-het-zelf-experimenten en demonstraties met voedsel. De allerkleinsten kunnen zelf een ketting van tunnelbuizen rijgen.

Aan fossiele drollen kunnen wetenschappers (paleonthologen) zien wat een dier vroeger gegeten heeft, maar ook door onderzoek aan het gebit van een dier is vast te stellen of het een planten, vlees- en alleseter was. De wie-eet-wat-ontdektocht in Naturalis, Leiden (Darwinweg) is een speurtocht door de voedselketens van de natuur. Bekijk ook de bek en snavel van verschillende soorten vissen en vogels en raad wat ze eten en test je kennis via computerspellen 7 oktober van 12-17u. De toegang is gratis. Ook de Leidse Universiteit opent zondag haar deuren: Gorlaeus Laboratorium (Einsteinweg 55 van 10-17u) met lezingen, een rekenwonder, tv-kok Pierre Wind, vraag-maak-raak-professor, pretlab en geurproef. In de Hortus Botanicus (Rapenburg 73 van 12-17u) wordt het menu van Columbus onderzocht en ook de rol van planten bij de ontwikkeling van onze voedingspatronen. De Oude Sterrewacht (Witte Singel, hoek Kaiserstraat van 12-22u bij slecht weer tot 19u): over astronomisch voedsel, video en computersimulatie van ontploffende sterren, rondleiding door de sterrewacht met instructie bij de sterrenkijkers. Griezelen in het Anatomische Museum (Wassenaarseweg 62, 13-17u), dat de rest van het jaar voor publiek gesloten is met preparaten op sterk water en vreemde objecten, zoals het skelet van een siamese tweeling.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker