Honkbalminnend Amerika in de ban van homerunrecord

De werpers van de Houston Astros weigerden gisteren opnieuw mee te werken aan de jacht van Giants-speler Barry Lamar Bonds naar het prestigieuze homerunrecord in de Amerikaanse Major League. De 37-jarige honkballer blijft staan op 69 homeruns, maar hij verbeterde wel een ander stokoud record van Babe Ruth.

Bonds kreeg in de met 11-8 gewonnen wedstrijd voor de 172ste keer dit seizoen een vrije loop toegekend. Daarmee overtrof hij de 170 vrije lopen van de legendarische Ruth in 1923. Bonds kreeg gisteren drie keer vier-wijd. In de zevende inning gooide hij woedend zijn armbeschermer op de grond nadat Houston-werper Mike Williams hem weer geen kans gaf een bal de tribunes in te slaan. Het leverde de in de Verenigde Staten weinig populaire Bonds een striemend fluitconcert op.

,,Je kan helemaal niets doen zolang als er geen normale pitches worden gegooid'', zei Bonds. ,,Je kan alleen nemen wat ze je geven. Maar het belangrijkste is dat we hebben gewonnen.'' Door de zege blijft San Francisco nog altijd in de race voor een plaats in de play-offs.

Bonds heeft voor zijn persoonlijke succes nog vier wedstrijden te gaan om het homerunrecord van Mark McGwire uit 1998 te verbeteren. McGwire sloeg drie jaar geleden in een tweestrijd met Sammy Sosa zeventig keer de bal over de omheining. Daarmee verbeterde de speler van de St. Louis Cardinals het record van Roger Maris uit 1961. McGwire kwam dit seizoen niet verder van 28 homeruns. Sosa sloeg gisteren zijn 61ste homerun van het seizoen.

Bonds is zonder bedreiging de absolute homerun-koning van 2001. De linkervelder van de San Francisco Giants – die in 1990, 1992 en 1993 uitgeroepen werd tot meest waardevolle speler – sloeg tot dusver 563 homeruns in zijn honkbalcarrière. Maar de belangrijkste homerun uit zijn loopbaan hoopt hij de komende dagen te zullen maken. Vanavond treedt hij opnieuw aan in het stadion van de Houston Astros. De laatste drie wedstrijden voordat de play-offs beginnen, speelt Bonds thuis in San Francisco tegen de Los Angeles Dodgers.

De 40-jarige Canadese multimiljonair Todd McFarlane heeft al weten ruim drie miljoen dollar te willen betalen aan degene die de `recordbal' van Bonds in handen krijgt. Hij heeft ook al de bal waarmee McGwire zijn 70ste homerun sloeg in zijn bezit.

Bij de thuiswedstrijden van de San Francisco Giants zullen vanaf morgen weer honderden bootjes en kano's in het water achter het stadion dobberen om bij een mogelijke homerun van Bonds de bal te bemachtigen.