HIER & DAAR

Jazzdagen Dordrecht

Op 5, 6 en 7 okt staat de binnenstad van Dordrecht in het teken van jazz. Tijdens deze jazzdagen treden musici uit binnen- en buitenland op. Op diverse locaties zijn er optredens van oa Toon Roos, Arie van 't Hoff en Joris Teepe Two Tenors Quintet en Eric Vloeimans' Gatecrash.

*Jazzdagen Dordrecht, 5 t/m 7 okt. In de programmafolder staan alle groepen en alle musici vermeld, alsook de locaties, aanvangstijden en eventuele entreeprijzen. Inl 078-6143249/ 6140815/ 0900-4636888

Buitensportmarkt

Voor tweedehands tentjes, een bergsportuitrusting of gebruikte wandelschoenen kunt u op za 6 okt terecht op de vrijmarkt van Zwerfkei Buitensport in Woerden. Er staan kramen voor kopende en verkopende bezoekers en er is ruimte om lichtgewicht tenten op te zetten.

*Buitensport vrijmarkt, za 6 okt 9-16u, Jaap Bijzerweg 10, Woerden. Toegang gratis. Inl 0348-421648

Draaiorgels

In Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement zijn op vrijdagavond 5 okt diverse straat-, kermis- en dansorgels te beluisteren. Speciale aandacht is er voor de `Jan van Dinteren-Bruder' (1920), dat als attractie-orgel op vele kermissen speelde.

*Draaiorgelavond, 5 okt 19u30, Museum van Speelklok tot Pierement, Buurkerkhof 10, Utrecht. Toegang: volw ƒ12, 4 t/m 12 jr ƒ7,50, 65+ ƒ9, MJK gratis. Inl 030-2312789

Open ateliers Veluwe

Komend weekeinde stellen Veluwse kunstenaars hun atelier open voor publiek. Van 11-17u bent u welkom in 31 ateliers in Epe, Heerde, Hoorn, Marle, Veessen, Oene, Welsum, Emst,Vaassen, Nijbroek en Nunspeet.

*Open ateliers Noord-Veluwe, 6/7 okt 11-17u. Startpunt route: Villa Vijvervreugd, Beekstraat 1, Epe. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij Villa Vijvervreugd tijdens het weekend zelf, en tevoren bij alle VVV-kantoren en openbare bibliotheken in Epe, Vaassen, Heerde en Nunspeet, het gemeentehuis van Epe, Kunsthuis Kek in Epe, kunstkring Noordoost-Veluwe in Heerde en de Vrije Akademie in Nunspeet.

Kruidhof

In de Botanische tuinen in het Friese Buitenpost wordt za 6 okt de jaarlijkse Oogst- en Fruitdag gehouden. Er zijn kraampjes van o.a. de Fruittuin uit Eastermar, De Molkerei uit Oude Bildtzijl en ijsboerderij Fan ´t Famke uit Augustinusga. De dag staat in het teken van Benin en daarom zijn er veel Afrikaanse hapjes te proeven. Kinderen kunnen knutselen met pompoenen en er worden trommelworkshops gegeven. Wie wil kan zich haarvlechtjes en hennatatoeages laten aanmeten.

*Oogst- en fruitdag, za 6 okt vanaf 10u in de Botanische tuin De Kruidhof, Schoolstraat 29b, Buitenpost. Entree: volw ƒ15, tot 12 jaar gratis. Inl 0511-541253 en www.tuinen.nl/kruidhof

Boekenbeurs

Op 6 en 7 okt wordt in de Leidse Pieterskerk weer een beurs voor oude en bijzondere boeken en prenten gehouden. Veertig antiquaren uit Nederland en België laten zien wat ze in huis hebben.

*Boekenbeurs, 6 en 7 okt 11-17u, Pieterskerk, Leiden. Toegang: ƒ6. 010-4848632 en www.antiqbook.nl/bob

Plastic

Plastic heeft, meer dan welk materiaal ook, een stempel gedrukt op het huishouden in de 20ste eeuw. Reden voor het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn om een expositie aan plastic te wijden. Er is aandacht voor celluloid en bakeliet, nylon, pvc en pet. Honderden gebruiksvoorwerpen - van tupperware schaaltjes tot keukenmachines van Alessi - zijn te zien.

*Expositie `Plastics in het huishouden', t/m 9 dec in het Museum vd Twintigste Eeuw, Bierkade 4, Hoorn. Toegang: volw ƒ5, 4-16 jr ƒ4, 65+ ƒ4. Open: di t/m zo 10-17u. Inl 0229-214001 en www.museumhoorn.nl