Gracieus spel van cellist Tr⊘ls Mork

Als één werk bewijst dat het naambordje van Alphons Diepenbrock (1862-1921) in de Grote Zaal van het Concertgebouw nog actuele waarde heeft, dan is dat zijn toneelmuziek bij de Elektra van Sofokles, waaruit Diepenbrock-kenner Eduard Reeser in 1952 een suite samenstelde. De Elektra-muziek, waarin Diepenbrock in zeer originele toonaarden de strekking van het stuk tastbaar maakt, klinkt deze week als deel van het tweede programma dat Christian Thielemann deze maand bij het Koninklijk Concertgebouw zou dirigeren.

Na Eliahu Inbal is Claus Peter Flor aangetrokken als de tweede vervanger voor Thielemann, die wegens zijn hernieuwde contract als Generalmusikdirektor bij de Deutsche Opera Berlin beide engagementen annuleerde.

Flor is een daadkrachtig en direct dirigent, onder wiens handen een veelzijdig repertoire de afgelopen seizoenen bij onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest reliëfrijk gestalte kreeg.

In Brahms Derde symfonie liet juist de muzikale gelaagdheid echter een en ander aan de fantasie over. Flor dirigeerde de Derde symfonie als een stuk-uit-één-stuk, met hoge tempi in de hoekdelen, zware climaxen en véél tempowisselingen. Het evenwicht, het kalme raffinement dat de Derde symfonie eigen is, boette daardoor aan orkestrale verfijning in. De melancholiek deinende treurwals in het Poco allegretto danste hier op zwaar, Hongaars schoeisel.

Ingetogenheid en gratie waren kenmerkender voor de bijdrage van cellist Tr⊘ls Mork in Schumanns Celloconcert. Mork maakte hiermee zijn debuut bij het Concertgebouworkest, terwijl hij vorige lente al wel een zeer succesvol `weekend met Tr⊘ls Mork' in het Concertgebouw samenstelde.

Flor ging het Concertgebouworkest ook in Schumanns vloeiend melodisch meanderende concert voor in een opvallend hoekige begeleiding, maar Mork spon daarboven zorgzaam een eigen lezing van Schumanns werk, waarin elke gedachtekronkel werd gevolgd met stijlgevoel en elegante zwier.

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Claus Peter Flor m.m.v. Tr⊘ls Mork (cello). Programma: Schumann, Celloconcert; Brahms, Derde symfonie. Gehoord: 3/10 Concertgebouw, Amsterdam. Herh. 4 en 7/10, aldaar. Radio 4: 7/10, 14.15 uur (live).