Europarlement wil uitleg over uitspraken van Bolkestein

Europees commissaris Frits Bolkestein moet zich net als zijn Deense collega Poul Nielson bij het Europees Parlement verantwoorden over uitspraken in een kranteninterview. Bovendien willen Europarlementariërs dat de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, in het parlement zijn mening over beide Eurocommissarissen geeft.

Bij Bolkestein is de aanleiding een vraaggesprek dat hij afgelopen zaterdag gaf aan de Volkskrant. De Nederlandse Eurocommissaris zei daarin naar aanleiding van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten: ,,De islam doet een belofte, namelijk dat de ware gelovige zijn vijanden zal verslaan en machtig en welvarend zal worden. Maar de islam verslaat zijn vijanden absoluut niet en is ook niet machtig en welvarend. Integendeel [...] Op de achtergrond speelt dus het ressentiment of de wrok van een groot deel van de islamitische wereld tegen het Westen. Wij zijn groot en machtig en zij niet.'' Ook zei hij dat ,,wij ons de huidige bescherming van gegevens niet meer kunnen veroorloven''. ,,Het terrorisme is zo'n dwingend gevaar, als een conflict rijst tussen privacy en efficiënte terreurbestrijding, dan moet de privacy wijken.''

Bolkestein noemde kritiek op zijn uitspraken gisteravond ,,flauwekul''. Hij woonde gistermiddag een besloten vergadering bij van de liberale fractie in het Europees Parlement. Hij wilde daar niets weten van kritiek dat zijn uitspraken in strijd zouden zijn met de opstelling van de Europese Commissie en van de Europese regeringsleiders. Hij zei alleen dat hij wat betreft de islam wist waarover hij sprak en dat hij gelijk had.

De Nederlandse Europarlementariër Erik Meijer (Socialistische Partij) vindt dat Bolkestein in het voetspoor is getreden van de Italiaanse premier Berlusconi. Deze heeft uit heel Europa kritiek gekregen omdat hij gesproken heeft over een conflict tussen het Westen en de islam. De Europese Unie vindt dat terrorisme los staat van de islam.

De Deense Eurocommissaris Nielson heeft de VS arrogant gedrag verweten, waardoor een vruchtbare bodem zou zijn geschapen voor terroristische aanslagen. Onder druk van Commissievoorzitter Prodi heeft Nielson verklaard dat hij verkeerd is geïnterpreteerd, maar hij heeft zijn uitspraak niet herroepen. Hij is vanavond uitgenodigd door de fractievoorzitters van het Europees Parlement om toelichting te geven op zijn uitspraak, die in strijd is met de opstelling van de Europese Unie. De fractieleiders van de socialisten en de liberalen in het Europarlement vinden dit onvoldoende. Zij willen dat Bolkestein, Nielson en Prodi zich in de plenaire vergadering komen verantwoorden. De christen-democratisch/conservatieve fractie wil eerst de uitleg vanavond aan de fractieleiders afwachten.