EU kan tegoeden terroristen nog niet bevriezen

Door juridische problemen kan de Europese Unie pas volgende week de tegoeden bevriezen van organisaties die worden verdacht van terrorisme. Europese regelgeving verhindert het blokkeren van tegoeden van personen of netwerken. Aanstaande maandag bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Landen een lijst van 27 terroristische organisaties waarvan de financiering moet worden gestopt of gehinderd. De lijst is dezelfde als eerder werd goedgekeurd door de Amerikaanse regering. De ministers kunnen de Europese regelgeving omzeilen door de de lijst te koppelen aan acties tegen het Talibaan-regime in Afghanistan op grond van een VN-resolutie uit maart, zo wordt in diplomatieke kring vernomen. Overigens hebben sommige EU-lidstaten, zoals Nederland, als op eigen houtje actie ondernomen tegen de financiering van terroristische organisaties.