Duitsland

Waanzinnige schoonheid

Het ligt verscholen op een oud ziekenhuisterrein en groot is het niet, het nieuwste museum van Heidelberg. Maar het paviljoenachtige gebouw beherbergt wel iets kostbaars. De Sammlung Prinzhorn is een wonderbaarlijk ensemble van kunst van psychisch gestoorde mensen. De arts Hanz Prinzhorn bouwde de collectie in de jaren twintig op, gefascineerd als hij was door de artistieke kracht van zijn patiënten. Hitler was er minder van gecharmeerd en de verzameling verdween in obscure kelders. Pas in 1963 werd deze entartete Kunst weer getoond, in Bern, en later in heel Europa. Nu heeft de Sammlung Prinzhorn eindelijk een eigen dak boven het hoofd en de bedoeling is dat er uit het enorme bestand drie verschillende exposities per jaar worden samengesteld. De eerste expositie is er al, ze heet Vision und Revision einer Entdeckung en het is spannend om je door de waanzinnige schoonheid een beetje te laten beheksen. Sammlung Prinzhorn, Voss-Str. 2, Heidelberg. Di-zo 11-17u, wo 11-20u. Inl 00-496221564492.

Rauschenberg-posters

De Amerikaan Robert Rauschenberg, koning van de pop-art, verandert al wat hij aanraakt met een scherpe blik en een zekere hand in kunstobjecten. Geen middel is hem te banaal om te bewijzen hoezeer kunst en dagelijks leven met elkaar zijn vervlochten en alles, letterlijk alles, heeft volgens hem zijn eigen schoonheid. Onder dit motto maakt hij, nu in de zeventig, sinds veertig jaar ook prachtige affiches - voor eigen tentoonstellingen, voor film en theater, voor politieke en sociale doeleinden. Dit meest openbare en toch minst bekende deel van Rauschenbergs oeuvre is vitaal en kleurig maar ook dromerig en poëtisch. Foto's, getekende motieven en handgeschreven mededelingen zijn gemixt tot romantisch-charmante collages. T/m 28 okt. Museum für Kunst und Gewerbe, Steintorplatz, Hamburg. Di-zo 10-18u, do 10-21u. Inl 00-4940428542630 of www.mkg-hamburg.de.

En verder

Moderne kunst uit Griekenland, het gastland van de Frankfurter Buchmesse, van 4 t/m 28 okt in de Schirn Kunsthalle, Frankfurt/m 00-4969299882-0; Art Forum, grote beurs voor hedendaagse kunst t/m 7 okt op het Messegelände, Berlijn 00-493030380/240000; Landschaften von Brueghel bis Kandinsky t/m 9 dec in de Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn 00-492289171-200; artistieke science-fiction t/m 6 jan in het Abteiberg Museum, Mönchengladbach 00-492161252637.