De trein stopt niet

De trein tussen Schiphol en Amsterdam Centraal, de zogenoemde Schiphollijn, is de afgelopen weken incidenteel de stations Amsterdam Lelylaan en Sloterdijk voorbijgereden zonder te stoppen. Machinisten durven de stations 's avonds laat soms niet aan te doen, omdat er veel criminaliteit voorkomt. Ook in de trein zelf komt criminaliteit voor. Afgelopen weekeinde sprak een conducteur zakkenrollers aan op hun gedrag, waarop hij werd mishandeld. ,,Dit gebeurde zeker niet voor het eerst'', zegt een NS-woordvoerder.

Sinds enige tijd rijdt af en toe 's avonds spoorwegpolitie mee met de Schiphollijn, om de conducteurs te ondersteunen. Daarnaast worden de toegang tot de stations en de treinen strenger gecontroleerd ,,Toch houd je niet alles buiten de trein'', aldus de NS-woordvoerder. ,,De trein rijdt door de samenleving en komt langs plekken waar meer criminaliteit is.''

FNV Bondgenoten vindt dat NS snel maatregelen moet nemen. ,,Het is bijna een thriller, dat machinisten uit angst een station voorbijrijden'', zegt een woordvoerder van de vakbond.