De professor en de gifspuit

Hij noemt de regering ,,a dried tomato and bruschetta lot'' en Prins Charles extreem conservatief, ,,en niet alleen op het gebied van de architectuur''. Professor Anthony Trewavas, verbonden aan het Institute of Cell and Molecular Biology van de Universiteit van Edinburgh heeft zich in een interview in de Sunday Times kritisch uitgelaten over biologisch voedsel en de keerzijde van de ecologische medaille willen laten zien. ,,Het probleem is dat mensen niet over alles geïnformeerd kunnen worden. Ze moeten vertrouwend op mensen die meer kennis van zake hebben en meer van het onderwerp afweten. Het geloof dat we langzaam door bestrijdingsmiddelen worden vergiftigd neemt toe. Maar het is een feit dat we steeds ouder worden en langer leven. (...) Het beste voedsel is het voedsel dat ter plekke groeit en dat je thuis eet. (...) Als men ecologisch wil boeren en eten dat dat ieders goed recht. Maar ik verzet me tegen de bewering dat biologisch voedsel beter is.''

Dat het eten van fruit en groenten belangrijk is, onderstreept Trewavas. Maar hij is bang dat de mensen met lagere inkomens er minder van zullen gaan eten omdat biologisch geteelde producten nu eenmaal duurder zijn. Een rapport van het World Cancer Research Fund wijst erop dat hoe meer fruit en verse groenten iemand eet, hoe kleiner de kans op kanker. Volgens professor Trewavas krijgen we bij een gemiddelde maaltijd 10.000 (natuurlijke) chemicaliën binnen.

Een recept voor 4 personen voor een stamppot van spitskool, ui, blauwe kaas en noten.

Bereiding: Verwijder de lelijke buitenste bladen van de spitskool. Snijd de kool in dunne slierten. Verkruimel de blauwe kaas. Snipper de gepelde uien. Bak de uisnippers in de boter zacht en glazig. Rooster de hazelnoten in de olie . Kook de aardappels gaar. Doe als ze bijna gaar zijn de koolslierten in de pan en laat ze enkele minuten meekoken. Giet aardappels en kool af. Stamp de groenten door elkaar. Roer de warm gemaakte room, de uisnippers en de kaas door de stamppot. Bestrooi de stamppot met de hazelnoten.