Corrie van Binsbergen

Noem het wat je wilt – mini-jazzopera, muziektheater of rock-hoorspel – maar de kwaliteit van het programma waarmee Corrie en de Grote Brokken vorig jaar door Nederland toerde, is onmiskenbaar. Dankzij uitgebreide opnamen op maar liefst negen locaties kon het muziekstuk optimaal worden vastgelegd op de dubbel-cd Kado uit de hel! Zelden werden literaire teksten en rock-jazz zo effectief aan elkaar gekoppeld als hier. De spil van het geheel wordt gevormd door het zangduo Bob Fosko en Beatrijs van der Poel. In duetten, vraag-antwoord gezang en vocale worstelpartijen geven zij gestalte aan de man-vrouw relatie in al haar gedaanten. Woede, overspel, het gezucht en gesteun van tot elkaar veroordeelde echtelieden, onmacht en midlife-crisis. Het contrast tussen de energie van Fosko en de dynamiek van Van der Poel animeert de teksten van onder meer Jules Deelder en Dante. De muzikale verpakking is minstens zo interessant. Bandleider Corrie van Binsbergen haalt zappaëske capriolen uit op haar gitaar, kwartet de Houdini Horns zet lekker vette accenten en de elektronica van Wiboud Burkens zorgt voor soms mooie, soms nerveuze intermezzo's. Voor wie Kado uit de hel! vorig jaar miste is er een herkansing: deze maand touren Corrie en de Grote Brokken door Nederland. De première vindt plaats op 4 oktober in het Amsterdamse BIMhuis.

Corrie en de Grote Brokken: Kado uit de hel! (Buzz Records, ZZ76019) Distr. Challenge