Campagneleider van het CDA ook opgestapt

De leider van de verkiezingscampagne van het CDA, Joep Mourits, heeft zijn functie ter beschikking gesteld. Hij heeft dit volgens eigen zeggen gedaan om de nieuwe lijsttrekker van het CDA, Jan Peter Balkenende, de ruimte te geven zijn `eigen mensen' te benoemen. Mourits was tevens woordvoerder van de vorige week afgetreden partijvoorzitter van het CDA, Marnix van Rij. Mourits bezint zich nog op zijn positie als als hoofd communicatie van de partij.

Oud-partijvoorzitter Hans Helgers heeft het dagelijks bestuur van het CDA opgeroepen eveneens op te stappen. In het televisieprogramma 2 Vandaag zei de voorganger van Van Rij dat het dagelijks bestuur van de partij tijdens de vorige week uitgebroken leiderschapscrisis onhandig en amateuristisch heeft gehandeld en daaruit consequenties moet trekken.

Helgers heeft de bestuursleden dit overigens al het afgelopen weekeinde laten weten. Maar omdat zij zijn analyse niet deelden besloot hij gisteren zijn advies openbaar te maken. Ondertussen is het dagelijks bestuur van het CDA druk bezig met het zoeken naar een interim-partijvoorzitter. Namen die hierbij circuleren zijn die van de oud-ministers Brinkman en De Vries.