BLADEN

Résidence

Volgens de redactie van Résidence geldt Ballymaloe House in Ierland als een gastronomisch imperium waar in binnen- en buitenland met respect over wordt gesproken. De keuken van het landhuis leent zich qua formaat uitstekend voor de kooklessen die worden gegeven in The Cookery School. Purisme is de norm in deze keuken. Op een andere plek aan de overzijde van het Kanaal heeft de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf een naar de foto's te oordelen prachtige tuin aangelegd bij Bury Court in Hampshire voor de kwekerij Green Farm Plants. Verder in Résidence veel korte rubriekjes, gelikte foto's en zestig pagina's woningaanbod in het hogere marktsegment.

*Résidence, ƒ12,95

Gastvrij Noord-Nederland

Het tweemaandelijks tijdschrift Noorderbreedte publiceert over landschap, cultuurhistorie en natuur en milieu in de drie noordelijke provincies. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum is nu het themanummer Gastvrij Noord-Nederland uitgegeven, waarin journalisten de noordelijke gastvrijheid recenseerden. Stan van Houcke logeerde op landgoed De Klinze in Oudkerk en Wio Joustra ging naar Schiermonnikoog en verbleef uiteraard in Hotel Van der Werff. Verder bijdragen van Henk van Os, Sietse van der Hoek en Gerrit Jan Zwier.

*Gastvrij Noord-Nederland, themanummer van het tijdschrift Noorderbreedte, ƒ8,75 excl porto. Aan te vragen bij www.noorderbreedte.nl Damsterkade 5, 9711 SE Groningen

Elegance

Na 54 pagina's bladeren door de korte rubriekjes over eten, reizen, kookzaken en astrologie zijn we aangeland bij een interview met Jan Mulder. Het gaat gelukkig niet alleen over voetballen, maar ook over zijn jeugd in Winschoten en over de liefde. De liefde is ook het thema van de modereportage, waar elkaar omhelzende of kussende stellen elegante en klassieke najaarsmode tonen. De reisreportage gaat over Mongolië, een land van uitgestrekte steppen, bevolkt door nomaden. Renate van der Zee beschrijft de hartstocht van een onmogelijke liefde: tussen de schrijver/vlieger Antoine de Saint-Exupéry en Consuelo Suncin, naar aanleiding van de recent verschenen `Memoires van de roos' waarin Consuelo een portret van `een onmogelijk huwelijk' schetst. Saint-Exupéry verdween in 1944 bij een verkenningsvlucht boven Frankrijk, Suncin overleed in 1979.

*Elegance, ƒ9,95

Items

Design*Visual Communication staat er voorop het tweemaandelijks tijdschrift Items. Het tijdschrift heeft een interessante inhoud. Over het nieuwe Luxor theater in Rotterdam, het Mode-evenement in Antwerpen, een vraaggesprek met Ross Lovegrove. Dit was de conclusie na het lezen van de inhoudsopgave. Wie vervolgens de artikelen ook nog wil lezen, moet zich door zoveel visuele communicatie-uitingen doorworstelen dat de `niet volledig op vormgeving ingestelde kijker' daardoor volledig verlamd raakt en het blad ongelezen terzijde legt. Een overkill aan vormgeving die zijn doel voorbijschiet.

*Items, ƒ27,50

One

Burnout is niet alleen voorbehouden aan dertigers of veertigers. Hester (26) heeft al acht maanden burnout, gekregen door een combinatie van factoren: een stage, verhuizing en geen nee kunnen zeggen. Het is niet het enige probleem dat wordt behandeld in One. In de rubriek Medische kwestie vertellen Mariska en Elise over Boulimia, een eetverslaving die de patiënt ongedaan probeert te maken door braken of laxeren. Er zijn successen geboekt met een nieuwe therapie in kliniek Rintveld in Zeist. Gelukkig staan er ook vrolijke onderwerpen in One. Bijvoorbeeld de nieuwe wintermode volgens Jennifer de Jong. Zij shopt bij Azzurro Due en bij Mango. In de Studentenspecial staan tips voor een succesvolle carrière.

*One ƒ4,95

Aloha

Leonard Cohen heeft onlangs een nieuw album uitgebracht, getiteld Field Commander Cohen. Aanleiding voor een interview in hèt muziekblad Aloha. Cohen, bij 50-plussers vooral bekend door liedjes als Suzanne en So long Marianne komt uit het gesprek tevoorschijn als een sympathieke man die niet alleen vertelt, maar ook de interviewer het hemd van het lijf vraagt. Nog meer oudjes figureren in Aloha, namelijk de Dubliners, goed voor veertig jaar Folk, Bier & Tranen. Voor de `jongeren' is er een interessante analyse over de carrière van Prince, `het schoolvoorbeeld van een artiest die niet opgewassen is tegen zijn eigen talent'. Verder dertig pagina's recensies van nieuwe en heruitgegeven albums.

*Aloha, ƒ8,75