Beleggers verwelkomen plannen Bush

De aandelenbeurzen reageren wereldwijd opgetogen op de plannen van de Amerikaanse president Bush om nog eens 60 tot 75 miljard dollar extra in de kwakkelende Amerikaanse economie te pompen.

Gisteren waren de beurzen in de Verenigde Staten die vandaag van Azië en Europa al voorgegaan, en sloten Wall Street en Nasdaq flink hoger.

De Amerikaanse minister van Financiën, Paul O'Neill, legde gisteren in de financiële commissie van de Senaat uit hoe het pakket stimuleringsvoorstellen van Bush eruit ziet. Het gaat volgens hem om een mix van belastingverlichting voor het bedrijfsleven, extra geld voor de staten om werklozen financieel te helpen en het naar voren halen van een deel van de belastingverlaging waartoe het Congres al besloten had, zo meldden vandaag Amerikaanse media op hun websites.

De druk op het Congres werd gisteren opgevoerd door Alan Greenspan, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, die in een ontmoeting achter gesloten deuren leiders van het Congres opriep de economie te stimuleren. Dat was een ommezwaai van Greenspan, want tot dan toe had hij het Witte Huis en het Congres gemaand te wachten tot een helder beeld van de economie na de terroristische aanval van 11 september zou bestaan.

Aan deze ontmoeting nam ook Robert Rubin deel, minister van Financiën onder president Clinton. Leiders van zowel de Republikeinen als de Democraten zeiden na afloop dat zij een extra stimulering steunen ter grootte van het bedrag dat president Bush had voorgesteld (het equivalent van 1 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product), maar dat er beslist nog geen overeenstemming was over de aard van de extra maatregelen.

Gisteren, tijdens zijn tweede bezoek aan New York sinds 11 september, verklaarde Bush dat zijn regering ,,alles zou doen om de economie te laten groeien en die zo sterk mogelijk te maken''.

De Federal Reserve had afgelopen dinsdag de rente al voor de tweede keer sinds 11 september verlaagd: tot 2,5 procent. En het Congres heeft sinds 11 september al 55 miljard dollar extra uitgetrokken, 15 miljard aan steun voor de Amerikaanse luchtvaartindustrie en 40 miljard voor noodhulp.

Met zijn oproep aan het Congres gaf Bush aan dat hij bereid is volgend jaar een tekort op de Amerikaanse begroting te aanvaarden. Tot nu toe wordt aangenomen dat er zonder nieuwe stimuleringsmaatregelen er volgend jaar een begrotingsoverschot van 52 miljard dollar zal zijn.