BAZN legt tekort uit

Het bestuur van de noodlijdende Bestuursacademie Zuid-Nederland (BAZN) komt binnen twee weken met een nota waarin verantwoording wordt afgelegd voor het beleid in de afgelopen jaren. Dat heeft het bestuur gisteren in Den Bosch gezegd tijdens een informatiebijeenkomst voor deelnemers aan de BAZN.

Vorig jaar bleken de tekorten op de exploitatie van de academie in Tilburg ineens miljoenen guldens te bedragen. Mede daardoor ging de beoogde fusie tussen de vier bestuursacademies in Nederland niet door. BAZN zit nu met een strop van maximaal 24 miljoen gulden. Dat bedrag moet betaald worden door de deelnemers, veelal gemeenten in Zeeland, Brabant en Limburg.

Tijdens de bijeenkomst meldden wethouder R. Knops van de gemeente Horst aan de Maas en wethouder C. Bethlehem van Helmond aan groot voorstander te zijn van een onafhankelijk onderzoek.

Knops: ,,Als college van Horst aan de Maas hebben we al een maand geleden bij de BAZN aangedrongen op een onderzoek. Een antwoord op die brief hebben we nooit gekregen. De uitleg over het ontstaan van het miljoenentekort en het mislopen van de fusie was ver beneden de maat. Ik kreeg de indruk dat het bestuur vooral vooruit wil kijken naar de samenwerking met Fontys Hogescholen. Wij willen echter eerst weten wat die mensen die ons vertegenwoordigd hebben, nu precies gedaan hebben.''

Waarnemend directeur J. van Veghel van de BAZN zegt voorstander te zijn van een onafhankelijk onderzoek. Van Veghel: ,,Maar dan moet niet alleen naar Tilburg gekeken worden. Want de financiële problemen bij onze academie hangen nauw samen met het stuklopen van de fusie met de andere academies.''