ANKIE BLOMMAERT

Het gerechtshof in Arnhem heeft een 18-jarige jongen uit Lelystad veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen wegens het doden van zijn 16-jarige plaatsgenote Ankie Blommaert in maart vorig jaar.

De straf is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Het openbaar ministerie was hiertegen in beroep gegaan omdat het wilde dat de jongen zou worden gestraft volgens het volwassenenstrafrecht. Het hof in Arnhem besloot, mede op basis van eerder gemaakte psychiatrische rapportages, toch het strafrecht voor minderjarigen toe te passen. De jongen, die ontkent dat hij het misdrijf heeft gepleegd, mag maximaal tot zijn 21ste in de inrichting voor jeugdigen verblijven. Hij was een kennis van Ankie. Op de dag van haar verdwijning maakte hij nog samen met haar een ritje op zijn brommer.