Algerije gaat taal Berbers erkennen

Het Tamazight, de taal van de Berbers, wordt officiële taal in Algerije. Daartoe heeft president Abdelaziz Bouteflika besloten, zo is gisteren van officiële zijde in Algiers bekendgeworden.

Het besluit, door de Berbers afgedwongen via maandenlange ernstige ongeregeldheden in en buiten hun woongebieden, vormt een fundamentele ommezwaai in Algerije waar invloedrijke groepen hameren op het Arabische karakter van de staat. Consequentie daarvan moet zijn, aldus deze groepen – niet alleen het leger maar ook zijn moslim-fundamentalistische tegenstanders – dat het Arabisch de enige taal is die door de staat wordt erkend.

Al sinds de onafhankelijkheid in 1962 heeft de Algerijnse overheid zich ingespannen het land te arabiseren, officieel om het volk na de lange onafhankelijkheidsstrijd een eigen cultuur te hergeven. Daartoe werden docenten Arabisch geïmporteerd uit andere Midden-Oosterse landen, die tegelijk fundamentalistische ideeën meebrachten en verspreidden. Berbers verzetten zich van het begin af aan tegen de arabisering, evenals de Franssprekenden uit de elite, hoewel dezen nog lange tijd de topbanen in bedrijfsleven en diplomatie kregen.

Eind 1990, toen de fundamentalisten een belangrijke kracht waren geworden, werd de arabisering onderstreept met de aanvaarding van een wet die het gebruik van het Tamazight en het Frans in officiële communicaties verbood. De wet, die volgens de staatsradio ,,de uitroeiing van de staat van meertaligheid'' beoogde, leidde meteen tot boze maar vruchteloze demonstraties van Berbers.

Tijdens de daaropvolgende gewapende machtsstrijd tussen overheid en moslim-extremisten werd de arabisering verder gestimuleerd om de extremisten dit wapen uit handen te slaan. In 1996 werd het gebruik van het Arabisch verplicht in alle publieke transacties en communicaties. Maar nu hun opstand min of meer is neergeslagen en mede onder invloed van de algemene slechte sociaal-ecomnomische situatie, kwamen de Berbers eerder dit jaar massaal in opstand. Erkenning van het Tamazight was een ,,niet-onderhandelbare'' eis die een vergadering van Berber-raden afgelopen zomer aan de regering had gesteld.