Zia nieuwe premier van Bangladesh

Hoewel de definitieve uitslagen nog op zich laten wachten, is het nu al zeker dat oppositieleidster Khaleda Zia de verkiezingen in Bangladesh heeft gewonnen.

Haar Nationale Partij won samen met drie coalitiepartners een tweederde meerderheid in het parlement, terwijl de huidige premier, Sheikh Hasina, met haar Awami-Liga niet verder kwam dan 62 zetels in het driehonderd leden tellende parlement.

Hasina heeft al meegedeeld deze uitslagen niet te zullen accepteren, omdat er op grote schaal fraude zou zijn gepleegd. Hiermee dreigt in Bangladesh een herhaling van de geschiedenis. Vijf jaar geleden won Hasina de verkiezingen, waarop Zia besloot tot een boycot van het parlement omdat ze de uitslag niet aanvaardde.

De afgelopen verkiezingen zijn de gewelddadigste geweest sinds het ontstaan van Bangladesh, dertig jaar geleden. Op de verkiezingsdag zelf vielen drie doden. Er waren honderdduizend politieagenten op de been. De vrees bestaat echter dat boze aanhangers van de Awami-Liga nu de straat zullen opgaan.

Gisteren riep Zia de Bengalen op weer aan het werk te gaan. Zij wil een premier zijn voor het hele volk, verklaarde ze, waarmee zij probeerde aan te geven dat zij niet uit is op de `islamisering' van Bangladesh. De drie partijen waarmee Zia's Nationale Partij een stembusovereenkomst is aangegaan, zijn namelijk streng-islamitisch en een van de partners heeft de vorming van een `islamitische republiek' zelfs uitdrukkelijk in het partijprogramma staan.

Maar gisteravond verzekerde Zia dat iets dergelijks niet in het verschiet ligt: ,,Godsdienst zal geen rol spelen in mijn regering'', verklaarde ze.