Wie is waar

De economische afkoeling wordt merkbaar in het werk van de bestuurders. ,,Minder mensen kopen een tweede pc voor in huis en er worden minder printers verkocht. Dus zijn er minder van onze printerrollers nodig'', zegt Jan van Dijk (56), die maandag is toegetreden tot de raad van bestuur van Ten Cate. Hij wordt verantwoordelijk voor Technische Componenten, waar onder meer de printerrollen van Ten Cate Enbi onder vallen. ,,Als de markt tegenzit kun je het volume verminderen, in de kosten snijden of de productiviteit verhogen. Wat ik ga doen, weet ik nog niet.'' Van Dijk heeft als interim-manager meer gesaneerd, onder meer in 1999 bij Ten Cate Enbi.

Bij Xerox Nederland, onderdeel van de tobbende Amerikaanse producent van printers en faxen, is algemeen directeur Peter Herman (53) op 1 oktober vertrokken. Herman wordt geroemd om een ,,belangrijke herstucturering'' die hij heeft doorgevoerd. ,,Tussen de heer Herman en Xerox Europe bestond een verschil van mening over het te voeren beleid'', geeft een woordvoerster als reden.

Bij Corus Nederland, het zware tijden belevende voormalige Hoogovens, treedt Nedlloyd-topman Leo Berndsen aan als commissaris. Berndsen is als vice-voorzitter van P&O Nedlloyd goed bekend met het Britse bedrijfsleven en zou als brug kunnen fungeren in de soms gespannen Brits-Nederlandse verhoudingen binnen Corus. ,,Het is best mogelijk dat dit bij mijn benoeming een rol heeft gespeeld'', zegt Berndsen. ,,Tussen de oude raad van bestuur van Hoogovens en Nedlloyd zijn altijd nauwe banden geweest. We kwamen vaak bij elkaar. Dus ze kennen me wel.'' De commissarissen van Corus Nederland staan formeel los van de commissarissen van Corus International die in het Angelsaksische model non-executives heten. Er zijn wel kruisverbanden; zo is de Britse topman van Corus, Tony Pedder, ook commissaris van Corus Nederland.

Buhrmann, dat worstelt met een dalende vraag naar kantoorartikelen in met name de VS, benoemt Mark Hoffman per 8 oktober tot directievoorzitter van de Amerikaanse activiteiten als opvolger van Bob King. Vanaf mei 2002 is Hoffmann lid van de raad van bestuur van de Buhrmann Groep. ,,Hij zal bijdragen aan de voortgaande groei van Buhrmann'', meldt bestuursvoorzitter Frans Koffrie die dit jaar vier winstwaarschuwingen moest afgeven.

Ondanks de economische tegenwind is de markt voor corporate communications nog steeds krap, zegt Sander Simons. Simons is vertrokken bij belegger Robeco, waar hij nog maar een jaar hoofd communicatie was. De oud-RTL-journalist zat daarvoor kortstondig bij de uitzendketen Randstad. ,,Ik heb veel geleerd bij Robeco, maar in mijn functie was ik erg verbonden met de topman Korteweg. Nu hij weggaat, zoek ik een nieuwe uitdaging. Na twintig jaar werken was ik toe aan een sabbatical'', meldt Simons uit Washington waar hij zich laat bijpraten door communicatie-experts.

Het belaagde bouw- en baggerconcern HBG (Hollandsche Beton Groep) heeft een nieuwe financieel bestuurder. Greep HBG vorig jaar nog terug op Shell helpt en recruteerde het Kerst Troost, nu komt zijn opvolger van Unilever, de andere grote Nederlandse multinational met voldoende topmanagers die bij het eigen bedrijf de smalle top niet halen. De registeraccountant J.S.T. Tiemstra (48) wordt per 15 oktober de chief financial officer. Zijn eerste taak wordt wellicht het van de beurs halen van HBG.

Karel Berkhout, personalia@nrc.nl