`VNU gaat winstdoel niet halen'

Uitgever VNU kan volgens analisten de winstverwachting dit jaar niet waarmaken. De inkrimping van de advertentiemarkt en de afzwakkende economische groei zullen het concern dwingen tot een bijstelling.

Een rondgang van deze krant langs financieel analisten van zakenbanken leert dat VNU een zwaar laatste kwartaal tegemoet gaat, mede door de gevolgen van de terroristische aanslagen in de VS op 11 september. Het bedrijf moest in augustus de winstverwachting al verlagen wegens de mindere economische groei en de dalende advertentie-inkomsten. Maar zelfs deze verwachting van een stijging van ten minste 5 procent tot 1,89 euro winst per aandeel lijkt nu onhaalbaar.

,,Wij gaan ervan uit dat ze het niet halen'', zegt analist M. Heldring van Kempen & Co. De zakenbank verlaagde onlangs de taxaties voor de winst per aandeel voor 2001 naar 1,81 euro. ABN Amro ging naar 1,82 euro, Deutsche Bank zelfs naar 1,78 euro en SNS Securities zal binnenkort de verwachting, nu nog 1,89 euro, naar beneden bijstellen.

Deze bijstellingen kwamen vóór winstwaarschuwingen van twee grote spelers in de mediasector, de Amerikaanse uitgever McGraw-Hill en het Franse marketing- en advertentiebedrijf Havas. McGraw-Hill kwam gisteren met een winstwaarschuwing naar buiten, Havas presenteerde tegenvallende resultaten en sombere prognoses. Zo zullen volgens Havas de advertentie-uitgaven in 2001 wereldwijd niet met 6 procent groeien, maar met 3 tot 4 procent dalen.

De advertentiemarkt ligt al een tijd zwaar onder vuur, maar de aanvallen in de VS hebben de malaise voor de vakbladen vergroot. VNU, dat circa 25 procent van zijn inkomsten haalt uit advertenties, zag in de eerste helft van 2001 de advertenties in zijn Amerikaanse vakbladen met 25 procent dalen en met 12 procent in Europa. ,,De daling zet zich zoals verwacht voort in de VS en in Europa zal die in de tweede helft op ongeveer 20 procent uitkomen'', aldus een woordvoerder. Het weekblad FEM/De Week publiceerde onlangs een intern memo van VNU waarin het bedrijf zegt dat zijn Nederlandse vakbladen zoals Intermediair minder goed presteren dan concurrenten.

De aanslagen in de VS hebben ook een ongunstig effect op vakbeurzen, een onderdeel van VNU's vakbladen-divisie. Alhoewel VNU al 80 procent van de inkomsten van deze beurzen voor dit jaar binnen heeft, wordt verwacht dat het aantal bezoekers, en dus de inkomsten flink zullen dalen. Analist J. Meys van ABN Amro verwacht dat de winst die VNU uit vakbeurzen haalt in 2002 met 15 procent zal dalen. De koers van het aandeel VNU, dat vanmorgen een obligatielening van 2 miljard euro heeft aangekondigd, daalde vanmorgen met 3,7 procent naar 26 euro.

    • Heleen de Graaf