Vivendi doet alsnog aanbetaling voor 3G

Telecomconcern Vivendi heeft gisteren, een dag na de door de Franse overheid gestelde deadline, alsnog een aanbetaling gedaan voor een telecomvergunning voor UMTS-telefonie. Concurrent France Telecom heeft zich inmiddels achter Vivendi's pogingen geschaard om lagere licentieprijzen te bedingen.

De intrede van France Telecom, het dominante telecombedrijf in Frankrijk, heeft het conflict met de overheid verder op de spits gedreven. In december moet een tweede betaling worden gedaan voor de licenties. Deze geven het recht om vanaf 2003 geavanceerde mobiele telefonie (UMTS of 3G) aan te bieden.

Vivendi wil zo snel mogelijk met de overheid over de prijzen onderhandelen. De Franse minister van Economische Zaken, Christian Pierret, toonde zich gisteren bereid tot een gesprek maar zei dat dit ,,geen enkele belofte'' inhoudt. Eerder dit jaar bleken maar twee partijen, Vivendi's mobiele divisie SFR en Orange van France Telecom, belangstelling te hebben voor de vier licenties die de overheid te koop aanbood. Bouygues en Suez Lyonnaise trokken zich in januari terug uit de biedrace.

Per vergunning vraagt de Franse overheid 4,95 miljard euro (11 miljard gulden). Orange-topman Didier Quillot zei gisteren in een interview met het financiële dagblad Les Echos een prijs van 1,3 miljard euro per vergunning redelijker te vinden.

Quillots opmerking kwam een dag nadat Vivendi een aanbetaling van 619 miljoen euro naar een geblokkeerde rekening had overgemaakt waar de Franse overheid niet bij kon. Gisteren gaf Vivendi het geld alsnog vrij nadat de regering had gedreigd met juridische acties tegen het bedrijf.