Verdachte geplande aanslag vast in Parijs

De Franse justitie is een officieel onderzoek begonnen naar Djamel Beghal, een 35-jarige uit Algerije afkomstige Fransman, die mogelijk betrokken was bij de voorbereiding van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs op 10 september. Beghal werd in juli op de luchthaven van Dubaï in de Verenigde Arabische Emiraten aangehouden en vorige week uitgeleverd aan Frankrijk.

Beghal heeft, in een elf uur durend verhoor door de Franse onderzoeksrechter, maandag de bekentenis die hij in Dubaï deed ingetrokken. Dat zegt zijn advocaat. Maar de Franse justitie neemt de eerdere verklaring van Baghal nog steeds heel serieus.

Tegenover de politie in Dubaï heeft Beghal gezegd dat hij een aanslag voorbereidde. Hij gaf details van een ontmoeting met Abu Zubaydah, een aanhanger van Osama bin Laden. Beghal zou, volgens medewerkers van de Franse justitie, hebben verklaard dat hij in maart een akkoord had gesloten met Zubaydah, in het huis van Bin Laden, die daarbij overigens zelf niet aanwezig was.

Beghal zei dat hij van november 2000 tot juli van dit jaar in een trainingskamp van Bin Ladens terreurorganisatie Al-Qaeda in Afghanistan was. Volgens Beghal had Al-Qaeda een bankrekening voor hem geopend in Marokko, waarmee hij de aanslag op de ambassade zou kunnen financieren.

Beghal was verantwoordelijk voor de organisatie. Hij moest ondermeer informatie verzamelen over de beveiliging van de ambassade. De aanslag zou worden uitgevoerd door de Tunesiër Nizar Trabelsi, die op 13 september in België, in het bezit van explosieven, is aangehouden. De bedoeling was dat Trabelsi, bepakt met de explosieven, zichzelf in de ambassade zou opblazen.

Daarnaast moest, verklaarde Beghal in Dubaï, een bestelbusje met explosieven de culturele afdeling van de ambassade vernielen. Onduidelijk is wat hij hiermee bedoeld kan hebben. De Amerikanen verklaarden eerder deze week dat de ambassade al sinds de jaren tachtig geen culturele afdeling meer heeft.

Beghal zou in Dubaï ook hebben gezegd dat hij afstand had genomen van ,,de zaak van Bin Laden'', zoals Franse justitie-autoriteiten hem parafraseerden. ,,Het is geen ware religie. Ik ben bedrogen'', zou hij hebben verklaard.

In het kader van dit onderzoek is de 27-jarige Franse-Algerijnse Kamel Daoudi door Groot-Brittannië – waarnaar hij na de arrestatie van Beghal was gevlucht – aan Frankrijk uitgeleverd. Ook zijn vier mensen aangehouden in Rotterdam, twee in België, onder wie Trabelsi, zeven in Frankrijk en zes in Spanje.