Talibaan willen met VS onderhandelen

De Talibaan hebben de Verenigde Staten opnieuw gezegd te willen onderhandelen over een eventuele uitlevering van Osama bin Laden. Dat heeft de ambassadeur van de Talibaan in Pakistan, Mullah Abdul Zaeef, gezegd.

,,Wij onderhandelen liever dan dat we oorlog voeren'', aldus Zaeef vanochtend in een vraaggesprek met CNN. ,,Onderhandelen is de manier waarop wij problemen oplossen.'' De Amerikaanse regering heeft tot nu toe gezegd dat er voldoende bewijzen zijn van Bin Ladens betrokkenheid bij de terreurdaden in de Verenigde Staten, en dat er geen onderhandelingen worden gevoerd met de Talibaan.

Zaeef noemde de zelfmoordaanvallen in de Verenigde Staten ,,onislamitisch'' en noemde ze ,,zeer, zeer gevaarlijk''. Hij zei verder dat de Talibaan willen dat de Amerikanen met bewijzen komen dat Bin Laden daadwerkelijk betrokken is geweest bij de terreuraanvallen op 11 september. Als die bewijzen er komen, zullen de Talibaan Bin Laden uitleveren, aldus Zaeef.

Ook de Pakistaanse regering liet gisteren weten dat de Verenigde Staten nog steeds met ,,directe bewijzen'' voor Bin Ladens betrokkenheid bij de aanslagen in New York en Washington moeten komen. ,,Tot nu toe hebben wij geen enkele gedetailleerde informatie over het bewijsmateriaal ontvangen'', zei woordvoerder Riaz Khan van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanochtend liet de oppositionele Noordelijke Alliantie in Afghanistan weten dat er de afgelopen dagen gesprekken zijn gevoerd met Amerikaanse functionarissen over samenwerking bij de uitroeiing van het terrorisme in Afghanistan. Ook zei de woordvoerder dat de alliantie, die opereert in het noorden van Afghanistan, nieuwe militaire hulp heeft gekregen vanuit Iran en Rusland.