Straf voor in water duwen man

Een twintigjarige man is gisteren door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, wegens mishandeling die de dood tot gevolg had. De man duwde op 9 juni de uit Eritrea afkomstige M. Gubeta (26) uit Diemen in het Noordhollands Kanaal, waarna deze verdronk.

Officier van justitie C. Zetsma had vier jaar gevangenisstraf wegens doodslag geëist. Officier Zetsma sprak van een ,,rampzalige avond'' en een ,,geintje met dramatische gevolgen''.

De veroordeelde zelf zegt nooit de intentie te hebben gehad G. de dood in te jagen: ,,Ik duwde hem voor de lol het water in''. De rechtbank erkende dat de man nooit de bedoeling had om Gubeta te doden, maar sprak van een opwelling. De man kon niet weten dat de temperatuur van het water en de hoogte van de kade het onmogelijk maakten om weer op de wal te komen. Het `lolletje' had plaats na een avond stappen. Zowel dader als slachtoffer hadden flink gedronken. De man liep samen met twee vrienden over de Alkmaarse Kanaalkade, toen G. hen aansprak om de weg te vragen. Nadat G. in het kanaal was gevallen, gingen de drie vrienden er vandoor.

De rechtbank heeft een schadevergoeding toegekend van ruim 11.000 gulden aan de moeder en 9.000 gulden aan de oma van het slachtoffer.