Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over humor als wapen tegen aids, met de Zuid-Afrikaanse cabaretier Pieter Dirk Uys. En aandacht voor een land in Afrika dat ook Bush' lijstje staat. Soedan: al jaren een veilige haven voor moslimextremisten. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over de gevolgen van de ramp in 1986 met de kernreactor van Tsjernobyl. Ook aandacht voor de identificatieplicht in Nederland. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Reportage vanuit noordelijk Afghanistan waaruit blijkt dat men zich daar voorbereidt op de strijd. En een gesprek met voormalig CIA-directeur Stansfield Turner. Ned.3, 22.30-22.57u.

PRAATPROGRAMMA'S

Het Jongeren Lagerhuis. Over de kloof tussen moslims en niet-moslims, over de noodzaak van een strengere opvoeding en over de identificatieplicht. Presentatie: Paul Witteman en Marcel van Dam. Ned.3, 19.00-19.30u.

DOCUMENTAIRES

Alison's baby. Documentaire over een kunstenares zonder armen die in Groot-Brittannië stevig aan de weg timmert. Alison Lapper schildert met haar mond en tenen. Ned.1, 22.55-23.50u.

SPORT

Studio 2. Late night-magazine met vanaf 23.05 uur Studio Sport na elven. Daarin onder meer aandacht voor de training van het Nederlands voetbalelftal voor de interland tegen Andorra zaterdag. Ned.2, 22.40-23.45u.

AMUSEMENT

De Nationale EQ Test. Het nieuwste `test tv'-experiment van Reinout Oerlemans, na de goed bekeken IQ Test van begin dit jaar. Liefst 250 kandidaten doen mee, onder wie een aantal bekende Nederlanders. Ned.2, 20.25-21.20u.

Love test. Eerste deel van een tiendelige serie waarin negen stelletjes weerstand proberen te bieden aan tal van verlokkingen die hun liefde op de proef moeten stellen. Yorin, 20.30-21.40u.

MUZIEK

Khaled masterclass. Registratie van een masterclass die de Algerijnse raï-zanger Khaled eerder dit jaar gaf in het Rotterdamse Nighttown. Vijftien jonge musici tonen hun kunsten. De meester blijkt zo nu en dan onverbiddelijk. Zie TV vooraf. Ned.3, 20.30-21.30u.

Lola da Musica. Eerste aflevering van een nieuwe reeks met vandaag de legendarische Australische band AC/DC. De makers interviewden de bandleden tijdens hun recente tournee door Zwitserland. Ned.3, 23.55-00.40u.

INFORMATIEF

Als je maar niet verzuipt. Slot van een vijfdelige serie over Australische probleemjongeren die per zeilboot door Australiës wilde wateren trekken. Bij terugkomst staat slechts een enkeling hen op te wachten. Ned.3, 20.00-20.30u.

De bovenwereld. In dit populair-wetenschappelijke programma proberen Max Pam en Jeroen Henneman vandaag de leer van Feng Shui uit te leggen. Ned.1, 22.25-22.55u.

FILM

Antz (Eric Darnell & Tim Johnson, 1998, VS). Tweede computeranimatiefilm van Spielbergs DreamWorks, na Toy Story. Oorpronkelijk met de stem van Woody Allen uitgeruste werkmier met minderwaardigheidscomplex groeit in totalitaire kolonie uit tot opstandige held. Oorspronkelijk ook met de stemmen van o.a. Sharon Stone (prinses Bala) en Sylvester Stallone (soldatenmier Weaver). ARD, 18.00-19.15u., nagesynchroniseerd.

Goldfinger (Guy Hamilton, 1964, Engeland). Derde James Bondfilm, met Sean Connery als 007, Gert Fröbe en Harold Sakata als voornaamste schurken en een spectaculaire finale op Fort Knox. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Gattaca (Andrew Niccol, 1997, VS). Bij ons direct naar de videotheek verwezen, niet onverdienstelijke sciencefictionfilm volgens het stramien van de eenling die het Systeem tart. In een genetisch geoptimaliseerde samenleving weet een nog onbewerkte loser het, door een valse identiteit aan te nemen, tot astronaut te schoppen. Met Oscarnominatie bekroonde art direction van landgenoot Jan Roelfs. Met Ethan Hawks, Uma Thurman, Alan Arkin, Gore Vidal. Canvas, 20.55-22.45u.

Mad Max II: The Road Warrior (George Miller, 1981, Australië). Gechoreografeerd geweld en mythologische allure kenmerken het tweede deel in succesvolle serie geweldfilms. Groepjes outlaws, tot de tanden toe bewapende ordehandhavers en een individuele held opereren op moordende motoren en snelle zegewagens in dorre woestenij van nabije toekomst. Met Mel Gibson. RTL5, 22.00-23.45u., onderbroken door reclame.

Body Snatchers (Abel Ferrara, 1992, VS). Regisseur van Bad

Lieutenant geeft in tweede remake (na die van Philip Kaufman uit 1978) van Don Siegels film uit 1954 een nieuwe draai aan het oorspronkelijke verhaal van de buitenaardse `peulen' die aardbewoners vermoorden en hun gedaante aannemen. Bij Ferrara zijn het vooral militairen die als geprogrammeerde, anonieme zombies door de mand vallen. Stevige huishoudkwaliteit. V8, 22.30-0.05u., onderbroken door reclame.

Billy Madison (Tamra Davis, 1995, VS). Infantiele komedie waarin ruikeluiszoon Adam Sandler door zijn vader opnieuw naar de kleuterschool wordt gestuurd. BBC1,23.35-1.10u.

The Wings of the Dove (Iain Softley, 1997, VS/Engeland). Slimme kostuumfilm van Brit Softley verplaatst de handeling in Henry James' roman uit 1902 een aantal jaren naar achteren, zodat Victoriaanse intrigante Kate Croy (Helena Bonham-Carter) een bevrijde vrouw kan worden. Fraaie kostuums en Venetiaanse locaties vervolmaken stijlvolle, maar oppervlakkige verfilming van vertelling over liefde en berekening. ZDF, 0.20-1.55u., nagesynchroniseerd.

Il postino (Michael Radford, 1994, Italië/Frankrijk/België). Sympathieke filmhuishit over de vriendschap anno 1952 tussen in ballingschap levende Pablo Neruda (Philippe Noiret) en zijn eenvoudige brievenbesteller (Massimo Troisi). ARD, 0.35-2.20u., nagesynchroniseerd.

Grün ist die Heide (Harald Reinl, 1972, West-Duitsland). Door Rob Houwer geproduceerde remake van de gelijknamige Heimatoperette uit 1932. Drie vrienden, onder wie Roy Black, op vakantie in de natuur. ZDF, 02.30-3.50u.

Das alte Försterhaus (Harald Philip, 1956, West-Duitsland). Mislukte komische Heimatfilm over noodlijdende herberg die mede dankzij jazzmuziek overeind krabbbelt. ZDF, 3.55-5.25u.

Last Train from Gun Hill (John Sturges, 1959, VS). Solide western van Sturges, waarin sheriff Kirk Douglas de moordenaar van zijn vrouw traceert. Blijkt de zoon van zijn oude maat Anthony Quinn te zijn. Morgen, SBS6, 13.15-15.00u., onderbroken door reclame.

The Great Caruso (Richard Thorpe, 1951, VS). Biografische film, vrij naar de werkelijkheid, over de Italiaanse tenor uit de titel. Derde rol van Mario Lanza vormde het hoogtepunt in diens kortstondige filmcarrière (1949-1959). Zie ook de Film vooraf van Kasper Jansen op de andere pagina. Morgen, BBC2, 15.05-16.50u.

RADIO

Kunststof. Mies Bouwman, voormalig tv-coryfee, gaat in op de `Keuze van de Kijker' in het kader van het 50-jarig jubileum van de Nederlandse televisie. Radio 1, 19.04-20.04u.

De avonden. Gesprekken met Jan Stavinoha (Hollandse Rapsodie) en Herman Steven (Gouden Bergen). Rond elf uur een kort verhaal ven Arnon Grunberg vanuit New York en later op de avond een muzikaal optreden van de Schotse zanger-gitarist Alastair Roberts. 747AM, 22.02-24.00u.

Club Lek. Met optredens van Arling & Cameron, De Kift en de Rotterdamse meidenpunkband Lulabelles. Radio3, 22.02-1.00u. Met beeld: 3voor12.vpro.nl/clublek

Een leven lang. Portret van de bekendste italianist van Nederland: Frans van Dooren. Hij vertaalde veertig boeken van onder meer Machiavelli, Petrarca en Dante. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.