Renteverlaging bezorgt AEX geen impuls

De Amsterdamse beurs maakte een slechte ochtend door. Hoewel de beurzen in New York, na een renteverlaging van de Fed, er gisteren nog in slaagden in de plus te sluiten, trokken de Nederlandse beleggers zich daar vanochtend maar weinig van aan. De AEX-beursgraadmeter stond rond het middaguur met 2,9 procent verlies op 433 punten.

Over de hele linie werden flinke verliezen geleden. Een greep uit de grootste dalers van vanochtend: technologiefondsen met internationale partners zoals Philips gingen flink onderuit. Philips verloor 3,7 procent op 20,04 euro.

Net als Philips onderhoudt ook producent van chipmachines, ASML, nauwe banden met de Verenigde Staten. ASML nam eerder dit jaar de Amerikaanse branchegenoot Silicon Valley Group over. ASML stond vanochtend op ruim 3 procent koersverlies. Technologieconcern Getronics verloor ruim 2 procent op de lage koers van 2,42 euro.

Ook bij de financiële waarden waren vanochtend maar weinig positieve geluiden te horen. ABN Amro, ING, Fortis en Aegon verloren allemaal. De verliezen van verzekeraar Aegon waren groter dan de financials die naast verzekeringen ook nog een bancaire poot hebben. ING spande echter de kroon: min 4,5 procent.

De vier hoofdfondsen die wel in de plus stonden, boekten op Unilever na, maar geringe winsten. Het voedingsconcern Unilever steeg 2,4 procent. Het fonds bood beleggers een goede mogelijkheid hun vrijgekomen euro's te herinvesteren. Unilever steeg in reactie op de vanuit het concern geventileerde gedachte dat consumenten zich toch wel blijven wassen, en dat voeding nodig blijft. Dit ongeacht de gang van zaken in de economie. Beleggers hagen, gezien de koerswinst van Unilever, die gedachte blijkbaar ook aan.

Door het koersverlies van Ahold van vanochtend lijken beleggers niet te geloven dat consumenten uitsluitend boodschappen in de netjes geoutilleerde supermarkten van Ahold, zoals Albert Heijn, blijven doen. Ahold verloor 1,1 procent. Het concern haalt het grootste deel van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

Beleggers hebben er wel vertrouwen in dat de vraag van consumenten naar luxegoederen op peil blijft. Dat bleek uit de lichte koerswinst van Gucci, producent van tasjes en schoenen in de hogere prijsklassen.

De problemen in de luchtvaartsector zorgen nog steeds voor forse koersverliezen. Zo verloor KLM vanochtend opnieuw fors, 6,7 procent.

De grote Europese beurzen leken, net als de beurs in Tokio, maar weinig onder de indruk van de renteverlaging die het Amerikaanse systeem van centrale banken, de Fed, gisteren aankondigde. Alle Europese beurzen volgden het Japanse voorbeeld en stonden rond het middaguur op verlies. Beleggers in Londen, Frankfurt en Parijs lieten zich meer leiden door negatieve geluiden over de Amerikaanse economie dan de rentemaatregel.

Zo bezorgden de mededelingen van het Amerikaanse technologiefonds Nortel de Europese branchegenoten Alcatel en Nokia koersverliezen van ruim 5 procent. Ook andere `techs' hadden het moeilijk. De farmaciebedrijven leden onder de aankondiging van het Amerikaanse Eli Lilly later vandaag met mededelingen te komen. Gevreesd wordt voor een winstwaarschuwing.