Rekening terroristen bevroren

Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk heeft nu ook Nederland verdachte rekeningen gevonden die verband houden met Osama bin Laden. Volgens een persbericht van minister Zalm van Financiën gaat het om banktegoeden op twee rekeningen in Nederland ter waarde van een half miljoen dollar. De twee rekeningen zijn bevroren. ,,Over namen van instellingen en personen worden geen nadere mededelingen verstrekt'', meldde Financiën gisteren in zijn persbericht.

Het onderzoek naar de verdachte rekeningen wordt in opdracht van Financiën uitgevoerd door De Nederlandsche Bank. Daarbij wordt een lijst gebruikt van zo'n 400 namen van personen, groepen of bedrijven, een lijst die is verspreid onder de financiële instellingen in Nederland. Op deze lijst staan vele namen die eerder door de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn openbaar gemaakt, de 27 namen van de lijst die president Bush heeft vrijgegeven en de namen die de Bank van Internationale Betalingen (BIB) in Bazel aan de centrale banken heeft gegeven. De Nederlandse monetaire autoriteiten houden deze lijst geheim.

Eergisteren maakte de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, op het Labour-congres in Brighton bekend dat in het Verenigd Koninkrijk nu voor 88,4 miljoen dollar is bevroren op verdachte rekeningen.