Rang belangrijker dan camouflage

Decennialang waren ze geel. Daarna zwart. En nu, zo heeft de landmacht bepaald, zullen de zogenaamde `rangonderscheidingstekens', de strepen en sterren op de schouders van de militairen, weer gewoon in geel worden uitgevoerd.

Met het invoeren van de zwarte strepen, anderhalf jaar geleden, sloot de Koninklijke Landmacht aan bij de militaire trend naar steeds betere camouflage. Gele tekens op de schouder steken af tegen de gevlekte gevechtspakken die in de jaren tachtig en negentig werden ingevoerd. Militaire grootmachten als Groot Brittannië en de VS hadden daarom de zwarte (of zelfs groene) tekens al langer in gebruik. Maar wat slecht zichtbaar is voor de vijand, blijkt ook onduidelijk voor collega's. Volgens een woordvoerder van de landmacht is gebleken dat de zwarte tekens kunnen zorgen voor verwarring. Vooral het verschil tussen een korporaal (twee `visgraten') en een sergeant-majoor (twee strepen) zou niet meer te maken zijn. ,,En de tekens zijn juist bedoeld om op een afstand te kunnen zien welke rang iemand heeft.'' Maar waarom levert dat in andere landen dan geen probleem op? ,,Ieder land heeft weer andere tekens.''Met de invoering van de zwarte onderscheidingstekens was een bedrag van ongeveer anderhalve ton gemoeid. De hersteloperatie zal ongeveer eenzelfde bedrag gaan kosten, zo schat de landmacht. De camouflage blijft gewaarborgd. ,,De strepen zijn donkergeel. Het is echt niet zo dat de militair op grote afstand te zien is als er licht opvalt.''