Premier Kok prijst veiligheid Schiphol

Om de gevoelens van onrust en onveiligheid na de aanslagen in de Verenigde Staten te dempen, bezocht premier Kok de afgelopen week een moskee en een multicultureel centrum. Gisteren was de luchthaven Schiphol aan de beurt.

,,Kan ik richting de Verenigde Staten reizen?'', vraagt de premier bij de incheckbalie van Schiphol. Dat kan, zegt luchthavenmedewerkster Rachel. ,,Mag ik uw paspoort zien?'' Maar Kok, die zich binnenkort misschien moet buigen over voorstellen voor invoering van een algehele identificatieplicht in Nederland, heeft geen paspoort bij zich. In een woud van microfoonhengels, omstuwd door veiligheidsmensen en met een schare journalisten in zijn kielzog trekt de premier verder door Schiphol.

Het imago van Nederland is na de aanslagen van 11 september geschonden. Vreemdelingenhaat steekt de kop op, getuige de tientallen meldingen van racisme in de afgelopen weken. En burgers voelen zich sinds de aanslagen minder veilig.

Een Schipholmedewerker vertelt aan premier Kok dat de Noord-Atlantische markt ,,heel slecht'' is en de ontwikkelingen op luchtvaartgebied ,,dramatisch''. Angst voor vliegtuigkapingen houdt de mensen aan de grond gekluisterd. En is dat nou wel nodig? Nee, vindt Kok. Hij heeft een geruststellende boodschap: vliegen, ook naar Amerika, is écht niet onveilig.

Na zijn afwijzing bij de incheckbalie stapt de premier een grensbewakingsbalie binnen en laat zich uitleggen wat het werk van de dienstdoende marechaussee inhoudt. Als deze hem bereidwillig uitlegt welke zaken hij allemaal op het spoor kan komen, onderbreekt de premier hem. ,,Laten we maar niet al te expliciet over dat apparaat zijn. Dat houden we voor onszelf.''

Beveiliging is een `produkt' en Kok is er trots op. Aandachtig kijkt hij in de irisscan, een electronisch apparaatje dat biologische eigenschappen van passagiers kan controleren. ,,We are sorry'', laat het apparaat weten, ,,You are not identified.''

Niet uit het veld geslagen vervolgt Kok zijn tocht door sluizen en bewakingspoortjes. Batches werden gecontroleerd, ook die met de aanduiding RB 50 van de premier. Keer op keer geeft hij zijn sleutels en mobiele telefoon af.

Minzaam glimlachend beziet hij hoe een journalist uitgebreid wordt gefouilleerd. Ondanks de aanmaning alle scherpe of metalen voorwerpen in de perskamer achter te laten, heeft hij toch iets bij zich. ,,Het zijn ook altijd dezelfden'', zegt de premier. Hij had, toen hij de journalist zag, al zo zijn bedenkingen: ,,Ik dacht al, met iemand als u het vliegtuig in...''

Ondertussen wordt de veiligheid van de premier goed in de gaten gehouden. In de vertrekhal waar passagiers wachten op een vlucht naar Detroit wordt hij geflankeerd door drie officieren van de marechaussee. Vijf andere marechaussees, lager in rang, staan langs de muur en twee mannen die eruitzien of ze voor de FBI werken, houden de menigte in de gaten. Twee beamten van het beveiligingsbedrijf Securop gedragen zich alsof dit de dagelijkse gang van zaken is.

Tijdens de persconferentie na afloop zegt Kok dat op Schiphol aan de beveiliging veel werd en wórdt gedaan. Landgenoten, u kunt met een gerust hart vliegen, is zijn boodschap. Zijn woorden worden door geen van de aanwezigen in twijfel getrokken.

    • Hans Moll