Overheid garant voor luchtvaartbedrijven

De ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Financiën staan voorlopig garant voor een aantal aan de luchtvaart gerelateerde bedrijven. Dat heeft een woordvoerster van Verkeer en Waterstaat bevestigd.

De bedrijven, die zwaar zijn getroffen door de effecten van de terreuraanslagen op 11 september in de Verenigde Staten, krijgen compensatie voor lagere uitkeringen door verzekeraars. Onlangs besloten de verzekeraars schade door terrorisme te laten vallen onder oorlogsdekking en niet molestdekking, zoals tot voor kort gebruikelijk was. Om welke bedrijven het gaat, wil een woordvoerster van Verkeer en Waterstaat niet zeggen. Eerder werd bekend dat KLM, Transavia, Martinair en Schiphol begunstigden zijn.

Oorspronkelijk golden de garantstellingen vanaf vrijdag 21 september telkens voor 24 uur. Inmiddels hebben steeds meer bedrijven zich gemeld en heeft de overheid gesteld voor alle aangemelde bedrijven garant te staan totdat onderhandelingen zijn beëindigd over een definitieve regeling.

Verzekeraars kondigden aan vanaf 24 september de zogeheten molestdekking, voor schade die vliegtuigen kunnen toebrengen aan gebouwen en aan publiek, om te zetten in een oorlogsdekking. De uitkeringen daarvan zijn veel lager, namelijk maximaal 50 miljoen dollar per toestel, wat eentwintigste is van de oorspronkelijke uitkering. Het financiële risico om vliegtugen de lucht in te sturen werd te groot voor luchtvaartmaatschappijen en de bedrijven waarvan ze de toestellen leasen.

De oorlogsdekking geldt ook voor Schiphol. Volgens een woordvoerster van de luchthaven is ,,de terreurclausule uit de verzekering van de luchthaven gehaald''. Ook luchthavens zouden door de aanslagen kwetsbaarder voor terreuraanslagen zijn. ,,Daarom vinden wij dat we ook recht hebben op een garantstelling'', aldus een woordvoerster van Schiphol.

Volgens de woordvoerster van Verkeer en Waterstaat worden de overeenkomsten, ook met KLM, waarschijnlijk voor het einde van deze week afgesloten. ,,Het is een ingewikkelde klus. We moeten uitzoeken in hoeverre er verband is met de aanslagen in de VS.''