Nortel schrapt 20.000 banen na megastrop

Het noodlijdende Canadese telecombedrijf Nortel Networks gaat nog eens bijna 20.000 arbeidsplaatsen schrappen om het hoofd boven water te houden. De producent van telecommunicatieapparatuur verwacht in het derde kwartaal opnieuw een miljardenverlies.

Dat heeft Nortel, tot voor kort een van de wereldleiders in de branche, gisteren verklaard. Het verwachte kwartaalverlies van 3,6 miljard dollar (5,5 miljard gulden) komt boven op een verlies van 19,4 miljard in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat was het grootste kwartaalverlies van een bedrijf uit de geschiedenis, vooral veroorzaakt door een afboeking op de waarde van overgenomen bedrijven. De verdere afslanking van Nortel moet het mogelijk maken om voortaan geen verlies meer te maken bij een kwartaalomzet van 4 miljard dollar in plaats van 5 miljard.

De gisteren aangekondigde ontslagen brengen het totale verlies aan arbeidsplaatsen bij Nortel dit jaar op 50.000. Nortel zal aan het einde van dit jaar 45.000 werknemers overhouden, minder dan de helft van de 95.000 waarmee het het jaar begon. Ongeveer de helft van de 20.000 banen zullen verdwijnen door de verkoop van divisies die niet meer bij de kern van het bedrijf horen; voor de andere helft gaat het om gedwongen ontslagen.

Als enige lichtpunt verklaarde Nortel te geloven dat stabilisering van de ingezakte telecommunicatiemarkt in zicht komt. Het bedrijf maakte tot dit jaar een spectaculaire groei door en kocht links en rechts voor miljarden dollars kleinere technologiebedrijven. Die blijken nu minder waard dan destijds werd verwacht. Nortel is nu nog steeds bezig zich aan te passen aan inkrimping van de hele sector. De vraag naar Nortels producten, waaronder optische kabels en netwerktechnologie, liep eerder dit jaar drastisch terug, mede wegens overcapaciteit.

,,Inmiddels begint de sector een houdbaar niveau aan uitgaven te bereiken'', zei John Roth, president van Nortel, gisteren. Roth, onder wiens leiding Nortel uitgroeide tot een wereldwijde telecomgigant, het grootste bedrijf in Canada naar marktwaarde en een van de duurste bedrijven ter wereld, stapt per 1 november op als president – een half jaar eerder dan hij van plan was. Roth wordt opgevolgd door Frank Dunn, nu nog financieel directeur van Nortel.

De pijnlijke inkrimping van Nortel is ,,een klus die moet gebeuren'', reageerde analist Ross Healy van Strategic Analysis in Toronto. ,,Dit bedrijf is waarschijnlijk volgend jaar in staat om weer positieve cijfers te laten zien, en dat is welkom nieuws voor de aandelenbeurs.''

Het aandeel Nortel sloot gisteren, voor de winstwaarschuwing, op 8,33 Canadese dollar in Toronto. Op het hoogtepunt in de zomer van 2000 was het 124,40 Canadese dollar waard.

    • Frank Kuin