Kees Vuyk gaat het Theater Instituut leiden

Kees Vuyk (1953) wordt de nieuwe directeur van het Theater Instituut Nederland (TIN). Vuyk volgt per 1 januari interim-manager Ocker van Munster op, die het instituut in Amsterdam leidt sinds directeur Dragan Klaic per 1 september ontslag nam.

Onder Vuyk zal het TIN enkele vernieuwingen doorvoeren, volgens de aanwijzingen die staatssecretaris F. van der Ploeg (Cultuur) begin dit jaar gaf: het instituut gaat zich minder richten op internationale contacten en de dienstverlening aan het theatervak, en meer op het toegankelijk maken van het Nederlands theatererfgoed. Zo komen er nieuwe educatieve diensten bij, vooral gericht op het middelbaar onderwijs. Zowel het museum als de bibliotheek worden toegankelijker gemaakt, ook voor leken.

Voor de theaterwereld is Kees Vuyk een onbekende naam. Vuyk werkt sinds 1989 bij de Hogeschool Constantijn Huygens te Kampen, sinds 1995 als directeur van de faculteit beeldende kunst en vormgeving. Hij promoveerde in de wijsbegeerte in 1990 en geniet enige bekendheid als publicist, onder meer voor deze krant en Vrij Nederland. In het boek De esthetisering van het wereldbeeld bundelde hij enkele beschouwingen over theater.

Het TIN kwam begin dit jaar in moeilijkheden nadat de Raad voor Cultuur het negatief beoordeelde en Van der Ploeg de rijkssubsidie verlaagde van 6,8 miljoen gulden naar 5,2 miljoen. Directeur Dragan Klaic dreigde hierop de museumfunctie van het instituut op te heffen, en nam vervolgens ontslag, uit onvrede met de bezuiniging en de opgelegde koerswijziging. Ocker van Munster, van organisatiebureau Berenschot, voerde vervolgens een flinke reorganisatie door, die leidde tot het verdwijnen van tien arbeidsplaatsen, met dertien ontslagen, inclusief de mensen die gedwongen de VUT ingingen.