Hollands Hollywood

,,Integriteit, solidariteit en bescheidenheid... als je die drie dingen kunt simuleren, dan zul je het helemaal maken in Hollywood!'' zegt Burt Reynolds in de zwarte komedie The Hollywood Sign, gebaseerd op een scenario van Leon de Winter naar zijn eigen roman De hemel van Hollywood (1997).

Net als het boek gaat de film over de verwarring tussen werkelijkheid en fictie, in een milieu waar dat onderscheid voortdurend vervaagt. Drie Hollywoodacteurs aan lager wal (naast Reynolds ook Tom Berenger en Rod Steiger, op welk trio die kwalificatie in werkelijkheid maar ten dele van toepassing is) vinden een lijk naast het Hollywood Sign en raken betrokken in een criminele intrige. Als ze in een confrontatie met echte gangsters vlekkeloos weten te acteren, winnen ze de hoofdprijs van vele miljoenen dollars, maar het verlies van een valse snor staat succes in de weg. De Nederlands-Duitse coproductie, gefinancierd met Nederlandse belastingfaciliteiten, krijgt in de regie van de Duitser Sönke Wortmann (Der bewegte Mann) een boertige toon, die afbreuk doet aan het potentiële sarcasme van de onderneming. Regie en acteren luisteren nauw in een film over schmieren: juist de afwezigheid van de vereiste ironie en afstandelijkheid doen de film ineenstorten tot een product, dat zelf gemakzucht doet vermoeden. Toch is het resultaat af en toe vermakelijk en schemeren de contouren door van een veel betere film.

Nederlands aan de productie van Pleswin Entertainment zijn behalve scenario en oorspronkelijke roman alleen editor Edgar Burcksen, production designer Benedict Schillemans en kostuumontwerpster Elsa Zamparelli; in de roman was tenminste ook het personage van Berenger een Hollander in Hollywood.

The Hollywood Sign. Regie: Sönke Wortmann. Met: Rod Steiger, Burt Reynolds, Tom Berenger, Jacqueline Kim, Garry Marshall. In 14 bioscopen.