Hoge straffen na eerwraak Hindoes

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren vijf mensen veroordeeld in verband met de moord op Johnny Ramdas (39) uit Den Haag. De verdachten kregen gevangenisstraffen van vier tot tien jaar opgelegd. Het slachtoffer was op 3 februari het doelwit van de op eerwraak beluste Hindoestaanse familie. Ramdas moest sterven om de familie-eer te redden die was geschonden door zijn geheime Hindoe-rituele huwelijk met Hindoestaans nichtje (23).

De rechtbank achtte bewezen dat de vader, de moeder, twee tantes, twee ooms en de broer van het nichtje de bewuste avond met voorbedachte rade naar Johnny's huis waren gegaan. De Hindoestaanse Hagenaars hadden een honkbalknuppel en messen bij zich. Het slachtoffer overleed aan de gevolgen van twintig messteken. Zowel de Hindoestaanse familie van het slachtoffer als de familie van het meisje met wie hij in het geheim voor de Hindoestaanse wet was getrouwd, waren tegen het huwelijk. De familie zag de omgang en de verbintenis in de eerste plaats als een vorm van incest omdat het slachtoffer – als broer van een aangetrouwde oom – in de Hindoestaanse cultuur als familie wordt beschouwd.

Ook was men tegen het huwelijk omdat het meisje uit een lagere kaste kwam dan het slachtoffer. De rechtbank veroordeelde de 50-jarige vader H.B. tot de hoogste gevangenisstraf; 10 jaar. Zowel de twee ooms als de twee tantes moeten vier jaar naar de gevangenis. De 19-jarige broer van het meisje om wie de eerwraak was begonnen, bracht de dodelijke steken toe. Zijn strafzaak dient over enkele maanden.